Bondscoach van dopehandel verdacht

José De Cauwer, bondscoach van de Belgische beroepswielrenners, wordt verdacht van betrokkenheid bij handel in dopingmiddelen. Bij een huiszoeking zijn spuiten gevonden. De Cauwer, die officeel wordt verdacht van inbreuken op de hormonenwetgeving, is inmiddels voorgeleid bij de onderzoeksrechter.

Vorige week werden al vijf aanhoudingen in het Belgische wielermilieu verricht. De zaak kwam aan het rollen bij de arrestatie van de voormalige amateurrenner Ronny Vansweevelt in oktober. Hij wierp bij een achtervolging van de politie ampullen en spuiten uit zijn autoraam.

De politie deed invallen in Deurne, Sint-Niklaas, Herk-de-Stad, Zele, Sint-Truiden, Laarne en Beveren. Ambtenaren vonden tientallen potten met amfetamines, gebruikte spuiten, flesjes, een blanco doktersvoorschrift, hasj, XTC-pillen, LSD-strips, geneesmiddelen en anabolica.

De Cauwer bracht zelf de Belgische wielerbond op de hoogte van de huiszoeking die bij hem is uitgevoerd. Hij vertelde dat de politie bij hem beslag legden op injectiespuiten voor een product dat niet op de lijst van verboden middelen staat en dateert van 1993.

De Belgische wielerbond heeft nog geen maatregelen tegen De Cauwer getroffen.