Zieke Britse slachter liep geen mond- en klauwzeer op

De Britse slachter die geïnfecteerd leek te zijn met mond- en klauwzeer blijkt niet de menselijke vorm van de veeziekte te hebben. Dat heeft het overheidsinstituut dat de man onderzocht gisteren bekendgemaakt.

Zes andere Britten die het virus zouden hebben opgelopen kregen al eerder een negatieve uitslag. Bij vijf Britten wordt nog onderzocht of ze toch besmet zijn met het veevirus. Mond- en klauwzeer komt zelden bij mensen voor en verloopt mild, zeggen artsen.

De slachter, een man uit Cumbria waar de mond- en klauwzeerepidemie op zijn hevigst is, vertoonde klassieke symptomen van de ziekte – blaren op zijn handen en in de mond – en aangenomen werd dat hij besmet was toen het karkas van een zieke koe explodeerde en hem met virusdeeltjes besproeide. Mogelijk heeft hij een andere virusziekte met vergelijkbare symptomen, de zogeheten hand-, mond- en voetziekte, die wereldwijd voorkomt.

Het totaal aantal gevallen van mond- en klauwzeer in Noordwest-Europa is gisteren opgelopen 1.518. In 1.485 gevallen, 18 meer dan een dag eerder, betreft het veehouderijen in Engeland. De overige uitbraken van de besmettelijke veeziekte waren in Nederland (26), Noord-Ierland (4), Frankrijk (2) en Ierland (1)

Het Britse landbouwblad Farmers Weekly vroeg deze week 128 agrariërs die in hun veestapel met het MKZ-virus te maken kregen naar hun toekomstplannen. Van hen zeiden er 46 dat ze kleinschaliger willen gaan boeren. Acht boeren antwoordden er helemaal mee op te willen houden.

De Britse minister van Landbouw Nick Brown zei in een reactie op deze rondvraag dat hij er begrip voor kon opbrengen dat boeren er de brui aan geven na achtereenvolgens de angst rond de gekkekoeienziekte, jarenlange povere bedrijfsresultaten en nu de MKZ-crisis waarin inmiddels meer dan twee miljoen beesten werden `geruimd'.