Wall Street hoger door groeiende economie

Wall Street heeft gisteren geprofiteerd van een meevallend groeicijfer voor de Amerikaanse economie, maar van uitbundigheid was geen sprake. De Dow-Jonesindex steeg met 117,70 punten (1,1 procent) tot 10.810,05. De index van de door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq-beurs won 40,95 punten (2 procent) op 2075,83.

De Amerikaanse regering maakte voorbeurs bekend dat de economie in het eerste kwartaal volgens een eerste raming groeide met 2 procent op jaarbasis. Dat is bijna het dubbele van wat analisten hadden verwacht. Bemoedigend was vooral de toename van de consumentenbestedingen met 3,1 procent. De cijfers verkleinen weliswaar de kans op een verdere verlaging van de rente, maar beleggers vinden economische groei op het moment belangrijker.

Er was gisteren nauwelijks bedrijfsnieuws. Een bericht in The Wall Street Journal over fusieoverleg van Lucent met het Franse Alcatel maakte weinig indruk.

De grootste winnaar in de Dow-Jones was halfgeleiderproducent Intel (plus 5,4 procent). Ook detailhandelsconcern Wal-Mart en de financiële fondsen American Express, Citigroup en JP Morgan Chase deden het goed. De grootste verliezer was Microsoft met een koersdaling van 2,9 procent.

Op de valutamarkt in New York ging de euro nog wat verder omlaag onder invloed van de Amerikaanse groeicijfers. Aan het eind van de handel werd 0,8900 dollar genoteerd na een slot van 0,8920 in Amsterdam.