TOYS FOR BOYS

Twintig technici kunnen in een `HiTecMasterclass' van tno en Marine kennismaken met deze potentiële werkgevers.

Het is geen geheim dat het bedrijfsleven technische academici goed weet te paaien met hoge salarissen, instapbonussen en luxe auto's `van de zaak'. Het rijk en semi-overheden hebben soms het nakijken. Gevolg: personeelstekort. Sommige instellingen kunnen echter iets in de strijd werpen waar geen `zaak' aan kan tippen. Ok, zullen de Koninklijke Marine en TNO hebben gedacht, zij kunnen met lease-bakken lonken, maar wij hebben onderzeeboten, trefzekere raketten, allesziende radarsystemen en andere high tech-snufjes. Kom daar als dotcom maar eens om.

Omgaan met dit exclusieve materieel is het belangrijkste wervende argument van een twee maanden durend program, de `HiTecMasterclass', waarmee de marine samen met TNO dingen om de gunst van hoogopgeleide sollicitanten. De Masterclass start op 3 september.

Volgens kapitein-ter-zee Rob Leertouwer, commandant `maritieme middelen', die het technische klasje heeft opgezet, is het initiatief bedoeld om ``de bekendheid van de marine en de aantrekkingskracht van TNO bij technische academici te vergroten.'' Het is bij deze twee werkgevers de afgelopen tien jaar onaangenaam goed te merken geweest, aldus Leertouwer, dat de dienstplicht verdween. ``Vroeger waren er bij ons veel reservisten gedurende korte periodes werkzaam. En die seinden dan weer vriendjes in die binnen korte tijd zouden afstuderen.''

Bij de Masterclass is plek voor twintig mensen, met een ``zo breed mogelijke technische achtergrond'', omdat er bij de Koninklijke Marine en TNO een grote diversiteit aan vacatures bestaat. Er is plaats bij TNO Fysisch en Elektronisch Laboratorium, het Prins Maurits Laboratorium en Technische Menskunde. Bij de marine bestaan vacatures bij het eigen softwarehuis, het onderhoudsbedrijf, het ministerie, maar ook bijvoorbeeld bij het Koninklijk Instituut voor de Marine, KIM, worden academische onderzoekers gevraagd.

Afgestudeerden van TU's en exacte faculteiten zijn dus de eerste doelgroep, maar ook voor ``een enkele psycholoog of onderwijskundige'' bestaat belangstelling. Het program van twee maanden beslaat vooral een grondige kennismaking met de technische vakgebieden waarmee TNO en de Marine te maken hebben.

Een werkproject vormt de rode draad van de masterclass. ``We delen daartoe de geselecteerde groep op in clubjes van vijf. Die groepen moeten, gedurende de twee maanden, een gesimuleerd, maar realistisch project uitvoeren.'' Leertouwer wil over de opdrachten nog niet in detail treden, maar zegt dat ze ``zo multidisciplinair mogelijk'' zullen zijn.

De geselecteerden zullen worden ingekwartierd bij het Instituut Defensie Leergangen, IDL, in Rijswijk. Voor een collegezaalgebonden, stoffige stage hoeft volgens Leertouwer niet te worden gevreesd. ``In de masterclass is ook een vaartocht opgenomen aan boord van een operationeel schip. Na vijf dagen leggen we in een buitenlandse haven aan. Ook is een vlucht met een Orion, een maritiem patrouillevliegtuig, inbegrepen.''

Aan de masterclass zijn geen kosten verbonden. ``Integendeel. De geselecteerden krijgen gedurende de stageperiode het minimumloon.'' Leertouwer heeft geen idee hoeveel toestroom hij kan verwachten. Maar hij vindt de masterclass al een succes als er ``een paar'' van de deelnemers blijven hangen.

www.hitecmasterclass.nl

    • Menno Steketee