Teveel mayonaise

Als de economie groeit, worden chips en Marsen goedkoper maar dokters duurder. Terwijl de fabriekswerknemer met computergestuurde machines steeds meer frites, bier, sigaretten en mayonaise produceert, kan de dokter niet steeds meer patiënten in het zelfde uur behandelen. Twintig jaar geleden kon je 100 chocoladerepen kopen voor een doktersconsult, nu wel 300 stuks. Daar kunnen dokters niets aan doen.

Welvaart betekent dat de mensen niet meer hoeven te fietsen of te lopen en grotere kwakken mayonaise kunnen kopen maar de overheid op dokters gaat bezuinigen, omdat hun salarissen net zo goed met de welvaart mee stijgen, zonder dat ze meer patiënten per uur kunnen behandelen. Toch heeft de Nederlandse overheid dokters meer patiënten gegeven.

Volgens de commissie Albeda zijn speciaal Britse en Nederlandse armen er niet gezonder op geworden. De gezondheidskloof tussen arm en rijk is hier de afgelopen twintig jaar verbreed. Wat te doen? Meer dokters ligt voor de hand maar daarmee zijn roken en overgewicht niet verholpen. Volgens de Vrije Universiteit is er zelfs sprake van een diabetes-epidemie. Zwaarlijvigheid is overvloeds-armoede. Waarom niet de scheve verhouding tussen chocoladerepen en doktersconsulten rechttrekken? Een suiker- en vetaccijns waarvan de opbrengst ten goede komt aan gezondheidszorg.

    • Maarten Huygen