Split queens

Een nieuw ijsje, een sexclub op Katendrecht of een louche speelfiguur? Split queens staat voor het laatste. Nu is het begrip split aces geen onbekend fenomeen aan de bridgetafel. Het doet zich voor als je in een contract twee azen mist en een ervan al hebt aangetroffen bij oost of bij west. Zonder verdere aanwijzing menen sommige spelers dat de kans dat de ontbrekende aas zich bij de andere tegenstander bevindt dan twee keer zo groot is. Volgens mij klopt die redenatie niet, maar als een dergelijke speelwijze blijkt te falen, heb je wel een mooi excuus: ik speelde op split aces.

Afgelopen zondag werd de laatste voorronde gespeeld om de NBB beker, een van bondswege georganiseerde knockout competitie tussen de sterkste clubs van Nederland. De meeste belangstelling ging uit naar de wedstrijd tussen Crash uit Leiden en de Lombard uit Rotterdam, clubs met veel spelers uit de Meesterklasse in hun rangen. De Lombard won overtuigend ondanks het tweede spel dat ik u dadelijk laat zien, maar eerst een slemmetje uit een andere wedstrijd, die tussen het Utrechtse STAR en ZIA uit Zoetermeer:

N/NZ

Zuid zat de captain van STAR, Ed Franken. West startte met ♠V voor het aas van zijn partner. Het enige probleem voor de leider is het vinden van ♡V. Franken, tevens non-playing captain van het zo succesvolle Nederlandse vrouwenteam, besloot te spelen op split queens en vond derhalve ♡V bij oost (west had ♠V al laten zien). Naderhand tipte hij zijn teamgenoten over deze speelwijze. Wie weet wordt de finale, die over een paar weken plaats vindt, inderdaad beslist op het vinden van een vrouw. Titelverdediger STAR, dat van ZIA (Zoetermeer Is Ambitieus) geen spaander heel liet, is er in ieder geval bij.

Dan Crash tegen de Lombard. Schrikt u maar niet van zuids bieden, dat is tegenwoordig standaard.

O/-

Aan alle tafels verliep biedverloop en af- en tegenspel (bijna) hetzelfde. West kwam uit met ♣B voor de heer van oost, die naar troef switchte. West nam troefheer met zijn aas en vervolgde met ♠B voor de vrouw. De leiders speelden nu onveranderd ruiten naar de boer. Oost won de vrouw en vervolgde met ♡H voor het aas op tafel. Uit de hand verdween een klaveren. De hand werd bereikt met een afgetroefde harten en weer werd ruiten opgespeeld. Alle westspelers – op een na – volgden met een kleintje. Zij waren bang dat zuid een driekaart ruiten had en daarna nog in dummy kon komen voor de vierde ruiten. De leider kwam er zo met drie down vanaf. Alleen Friso Zwerver van Crash nam de tweede ruiten voor met het aas en zag zijn partner met het tweetje een vierkaart bevestigen. Nu kon Zwerver de verdeling lezen en speelde hij harten door, waarna het contract vier down ging.

Vorig weekend werd op het landgoed van Hans Melchers een oefenwedstrijd gespeeld tussen landskampioen 't Onstein (Jansma-Verhees, Maas-Ramondt) en een sterke Italiaanse formatie die wordt gesponsord door de groot-industrieel Francesco Angelini. De Nederlanders wonnen met klein verschil: 228 tegen 212. Een prima prestatie want bij de Italianen deden onder andere Andrea Buratti en Massimo Lanzarotti mee, winnaars van de Rosenblum Cup in Lille, 1998.

    • Jan van Cleeff