Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Ça me dit Cairo. Live-uitzending van 24 uur over de Egyptische hoofdstad Cairo. Met nieuwsuitzendingen, reportages, commentaren en interviews. TV5, 14.00 tot zondag 16.00u.

2 Vandaag. Reportage over het aanstaande huwelijk van de Noorse kroonprins Haakon die op 25 augustus trouwt met Mette-Marit Tjessem Hoiby, een ongehuwde moeder met een 3-jarige zoon. Sinds hun verloving is de populariteit van de koninklijke familie drastisch afgenomen. Ook omdat de vader van de zoon veroordeeld is wegens drugshandel. Ned.2, 18.30-19.00u.

Nova. Reportage over plan van de nazaten van dé familie Verkade om een industrieel museum van zo'n 600 vierkante meter op te richten. Er wordt met verschillende musea onderhandeld. Een complete chocoladefabriek en een winkel uit de jaren dertig moeten worden nagebouwd. Ned.3, 22.13-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Helden van deze tijd. Eerste aflevering van een 5-delige serie waarin vrijwilligers van het Nederlandse Rode Kruis tijdens hun bezigheden worden gevolgd. Ned.1, 21.26-21.55u.

PRAATPROGRAMMA

Op weg naar het Lagerhuis. Paul Witteman en Marcel van Dam presenteren de finale van de Landelijke Scholierendag Debatteren. Ned.3, 21.03-22.00u.

Jaloers. Eerste deel van een reeks van zes programma's over de beleving van jaloezie en afgunst met vanavond publiciste Emma Brunt en acteur Cees Geel die er geheel verschillend mee omgaan. Ned.1, 21.55-22.24u.

AMUSEMENT & MUZIEK

Tom & Jerry marathon. Een doorlopende voorstelling van de kat en muis-cartoons, gemaakt door Bill Hanna en Joe Barbera. Cartoon Network, zaterdag en zondag, 11.30-21.00u.

Koninginnedagconcert. Vijf zangcoryfeeën – Jasperina de Jong, Liesbeth List, Boudewijn de Groot, Herman van Veen en Joop Stokkermans – brengen een hommage aan het Nederlandse lied. Voor het eerst staan ze samen op het podium in de balzaal van paleis Noordeinde in Den Haag waar tot nu toe overwegend serieuze muziek klonk. Ned.2, 20.25-21.27u.

Wintertijd. Minister van Verkeer en Waterstaat Tineke Netelenbos licht haar populaire muziekkeuze toe: Dave Brubeck, Adamo, George Harrison, Paul Simon, Sting en Boudewijn de Groot. RTL5, 21.45-22.45u.

Paul Zenon: Turning tricks. Special rond Paul Zenon, illusionist en stand-up comedian, die het nachtleven van Londen onveilig maakt met zijn trucs. Ned.3, 22.43-23.30u.

FILM

Guilty by Suspicion (Irwin Winkler, 1991, VS). Regiedebuut van producent Winkler is een moeizaam en in politiek opzicht opmerkelijk laf drama over McCarthy's communistenjacht in het Hollywood van rond 1950. Robert De Niro speelt onberispelijk een gedreven filmregisseur die er het onschuldige slachtoffer van wordt. Ook met Annette Bening, Sam Wanamaker, Martin Scorsese. SBS6, 13.50-15.35u., onderbroken door reclame.

Man's Favorite Sport (Howard Hawks, 1964, VS). Overdreven komedie met Rock Hudson die als gevierd auteur van visboeken in moeilijkheden komt als hij wordt uitgenodigd zelf de hengel ter hand te nemen. VRT, 15.05-17.00u.

My Girl 2 (Howard Zieff, 1994, VS). In ons land direct naar de videotheek verwezen vervolgfilm doet sentimenteel verslag van speurtocht van 13-jarige Anna Chlumsky naar herinneringen aan haar overleden moeder. Ook met Dan Aykroyd, Jamie Lee Curtis en een prille kalverliefde. Net5, 18.15-20.05u., met reclame.

. Back to the Future II (Robert Zemeckis, 1989, VS). Parate kennis van deel 1 strekt tot aanbeveling bij het kijken naar vervolgfilm waarin andermaal grenzeloos wordt gegoocheld met tijdsniveaus. Michael J. Fox komt zijn ouders, kinderen én zichzelf tegen wanneer hij, met behulp van de tijdmachine van Christopher Lloyd, zowel in 2015 als in 1955 de vloek op zijn familie probeert uit te bannen. Net5, 20.05-22.00u., met reclame.

Camp Nowhere (Jonathan Price, 1994, VS). Zomerkampkomedie volgens het boekje. Onder leiding van Christopher Lloyd leiden jongelui hun ouders om de tuin en richten zij naar eigen smaak een vakantieoord in, met veel junk food en videospelletjes. Yorin, 20.30-22.15u., met reclame.

Trouble on the Corner (Alan Madison, 1997, VS). Zwarte komedie grossiert in verknipte Newyorkers. Psychiater Tony Goldwyn gluurt door gat in badkamer naar buurvrouw Debi Mazar. Fox, 20.30-22.10u., met reclame.

Se7en (David Fincher, 1995, VS). Voormalige reclamefilmer Fincher maakte een geforceerd vormgegeven formule-film waarin rechercheur Morgan Freeman en zijn jonge collega Brad Pitt op zoek gaannaar verknipte seriemoordenaar die overtreders van een der zeven hoofdzonden genadeloos pleegt af te straffen. Modieuze gewichtigdoenerij over het Kwaad. Net5, 22.00-0.15u., met reclame.

Hotel Room (David Lynch, 1993, VS). Voor televisie vervaardigd, alom neergesabeld drieluik van Lynch portretteert, verspreid over de tijd, gasten van dezelfde hotelkamer. Ned.1, 23.19-0.55u.

. Dead Presidents (Albert & Allen Hughes, 1995, VS). De tweeling die eerder Menace II Society afleverde, volgt in een gewelddadige, op onderdelen uiterst verdienstelijke kroniek een zwarte jongeman uit The Bronx (Larenz Tate), die in Vietnam traumatische ervaringen opdoet. Muziek van o.a. Curtis Mayfield, James Brown, Marvin Gaye. VRT, 23.25-1.18u.

The Ascent (Donald Shebib, 1994, Can./VS). Oorlogsdrama over ontsnappingspoging van Italiaan uit Brits krijgsgevangenkamp in het Afrika van de Tweede Wereldoorlog. Uiteindelijk achtervolgt commandant Ben Cross de voortvluchtige Vincent Spano op een oogstrelende Mount Kenya. Met Rachel Ward als weduwe. RTL4, 0.15-2.10u., met reclame.

Die weisse Spinne (Harald Reinl, 1963, West-Duitsland). Griezelige Krimi waarin moordenaar zijn slachtoffers van een symbolische handtekening voorziet. ZDF, 0.50-2.30.u, zwart-wit.

. My Son the Fanatic (Udayan Prasad, 1998, Engeland). Door Hanif (My Beautiful Laundrette) Kureishi geschreven, alom bejubelde tragikomedie over Pakistaans-Britse taxichauffeur die er het beste van maakt temidden van westerse geneugten. Onderwijl wordt zijn zoon met de dag fundamentalistischer. Ned.3, 0.55-2.18u.

Crooklyn (Spike Lee, 1994, VS). Een mislukte `Spike Lee' die bij ons de bioscoop niet haalde, is één en al sferisch portret van een sterk 'wij'-gevoel in een Newyorkse buurt. Draait om het gezin van een hardwerkende moeder, een musicerende, niets-verdienende vader en vijf luidruchtige kinderen. Een opgefokte versie van de Bill Cosby Show. BBC2, 1.00-2.45u.

Nagesynchroniseerd: Iron Maze (Hiroaki Yoshida, 1991, Jap./VS). ARD, 22.40-0.15u.; Mobius (Noel Sterrett, 1997, VS). ZDF, 23.15-0.45u.