Rusland houdt vast aan reis ruimtetoerist

Rusland is vastbesloten om de Amerikaanse ruimtetoerist Dennis Tito vandaag naar het Internationale Ruimtestation (ISS) te sturen. Een Amerikaans verzoek tot uitstel wegens computerstoringen noemden de Russen gisteravond ,,niet serieus''.

Zij zeggen dat de Amerikanen de storing zelf ensceneren om de komst van Tito te blokkeren. Daarmee is de sterrenslag rond de Californische miljonair in een nieuwe, bizarre fase beland. De reis van Tito zaait al maandenlang tweespalt tussen de NASA en Rosaviacosmos, het Russische ruimtevaartagentschap. Tito betaalt 20 miljoen dollar voor een tiendaagse trip naar het ISS, een welkome aanvulling op het krappe Russische ruimtevaartbudget.

Eerder deze week gaf de NASA schoorvoetend toestemming. Tito is welkom als hij in de Sojoez-capsule slaapt, slechts onder begeleiding in het Amerikaanse deel van het ruimtestation rondzweeft, alles dat hij kapotmaakt terugbetaalt en afziet van claims in geval van lichamelijk letsel, aldus de NASA. Samen met de Europese en Japanse ruimtevaartagenschappen eist de NASA dat de Russen verder voorlopig afzien van ruimtetoeristen. Het is namelijk een publiek geheim dat Rosaviacosmos onderhandelt met Amerikaanse tv-stations over spelshows aan boord van het ISS.

Tito klaagde gisteren op de lanceerbasis Baikoenoer vanachter gepantserd glas, bedoeld om hem tegen ziektekiemen te beschermen, dat zijn training van acht maanden is verzwaard door Amerikaanse machinaties.

Een serie onverklaarbare computerstoringen in het ISS dreigde gisteren roet in het eten te gooien. Dinsdag en woensdag vielen de drie boordcomputers van het ISS achter elkaar uit. Automatische functies, zoals het leefsysteem en het richten van de zonnepanelen, bleven werken, maar de computers accepteerden geen commando's van de vluchtleiding in Houston. Door het boordsysteem van het aan het ISS gekoppelde ruimteveer Endeavour als link te gebruiken, wisten de technici vanuit vluchtcentrum Houston donderdagnacht weer een computer aan de praat te krijgen.

Vrijdag was een tweede computer on-line en werd de eerste computer vervangen door een reserve-exemplaar. De problemen hebben vertragingen veroorzaakt: zo moet de bemanning nog een kraan en een van afstand bestuurde Italiaans ruimtevuilnisbak Rafaello naar het de vrachtruimte van de Endeavour dirigeren. De NASA wil dat bij die operatie ten minste één reservecomputer standbye is, en verzocht de Russen daarom gisteren hun Sojoez-vlucht twee dagen uit te stellen terwijl zij aan de laatste boordcomputer werken.

    • Coen van Zwol