RENTEVERLAGING

is op dit moment helemaal niet een medicijn voor de economie in de eurozone, zoals IMF-topman Horst Köhler woensdag beweerde, gesteund door de Amerikaanse minister van Financiën O'Neill. Eurocommissaris Pedro Solbes (Europese en Monetaire zaken) was in zijn wiek geschoten. ,,Wij hebben waarschijnlijk wat meer informatie over Europa dan meneer O'Neill'', was zijn commentaar. West-Europa zit momenteel tegen zijn groeicapaciteit aan. In zo'n situatie leidt renteverlaging alleen maar tot meer inflatie. Geen wonder dat het bestuur van de Europese Centrale Bank donderdag opnieuw de rente ongewijzigd liet. Ook de `Vijf Wijzen', de economische topadviseurs van de Duitse regering, moeten op dit moment niets van renteverlaging hebben. Voorzitter Jürgen Donges van de Vijf pleitte met Eurocommissaris Solbes voor snellere hervormingen, zoals het flexibiliseren van de arbeidsmarkt in Duitsland.

    • Theo Westerwoudt