Proeven op apen beperkt

Het proefdierencentrum BPRC in Rijswijk mag niet langer medische proeven op chimpansees uitvoeren. Dit heeft minister Hermans (Wetenschappen) besloten na advies van de Koninklijke Nederlandse Academie voor Wetenschappen (KNAW).

Het BPRC (Biomedical Primate Research Centre) was gisteren, voordat het besluit van de bewindsman bekend werd, onderwerp van een actie op initiatief van de pressiegroep Een Dier Een Vriend (EDEV). Circa honderd actievoerders van verscheidene dierenbeschermingsorganisaties eisten onmiddellijke stopzetting van alle medische proeven in het centrum, aldus voorzitter G. Deckers van EDEV.

Hij wijst erop dat door het besluit van minister Hermans slechts 112 van de in totaal 1.600 aanwezige apen in het proefdiercentrum worden ontzien. Volgens Deckers, die zegt het centrum verscheidene malen te hebben bezocht, zijn de apen in het BPRC gehuisvest ,,als kippen in legbatterijen'' en is er geen medisch-wetenschappelijke noodzaak ,,de uitzichtloze situatie'' van de dieren te continueren. Hij kondigt een langdurige campagne aan om sluiting van het centrum af te dwingen.

Volgens minister Hermans blijft onderzoek naar kleinere apen in het centrum noodzakelijk. Hij heeft gisteren de Tweede Kamer geschreven dat het BPRC nog altijd onmisbaar is voor onderzoek naar geneesmiddelen voor hepatitis, tuberculose, reuma, multiple sclerose, Alzheimer en Parkinson en onderzoek naar het afstoten van transplantaten.

De minister, die vorig jaar 15 miljoen gulden beschikbaar stelde voor verbeterde huisvesting van de apen in het BPRC, wil dat het centrum aantoont dat men alleen ,,hoogst noodzakelijke proeven op verantwoorde wijze doet''. De minister meent dat de huisvesting van het BPRC verouderd is.