Pers rukt uit voor Van Nistelrooij

Ruud van Nistelrooij heeft gisteren onder overweldigende belangstelling een vijfjarige verbintenis getekend bij Manchester United. De aanvaller gaat bij de Engelse landskampioen ongeveer tien miljoen gulden per jaar verdienen.

De presentatie van de duurste aankoop in de geschiedenis van het Engelse voetbal werd op Old Trafford gadegeslagen door veertien cameraploegen, ongeveer vijftig fotografen en meer dan honderd journalisten. United, dat afgelopen maandag een akkoord bereikte met PSV, betaalt 67 miljoen gulden voor de 24-jarige aanvaller.

De afgelopen week ging de Engelse pers massaal op zoek naar verhalen over Van Nistelrooij, zijn vriendin en zijn familie. De spits van PSV had het gelaten over zich heen laten komen. ,,Bij mijn ouders stonden cameraploegen en fotografen voor de deur'', vertelde hij gisteren. ,,Het adres van mijn schoonouders bleek bekend en natuurlijk gingen ze ook naar mijn geboorteplaats Geffen. Via oude klasgenoten zijn ze aan foto's van mij gekomen. Net zoals ze prenten van mijn vriendin Leontien hebben. Ze spitten ons hele leven door. Ik vind het allemaal best. Ze zullen merken dat we hele saaie personen zijn.''

Ook tijdens de persconferentie maakten de Engelsen gisteren kennis met een rustige en zelfverzekerde Van Nistelrooij. De vraag hoeveel doelpunten hij dacht te moeten scoren voor de 67 miljoen gulden pareerde Van Nistelrooij met het antwoord: ,,Daar heb ik wel een idee over, maar ik vertel je dat pas later.'' Of hij beter was dan Van Basten? ,,Nee, er is maar één Van Basten'', stelde de spits koeltjes vast. ,,Mijn favoriete spelers? Maradona en Van Basten.''

Na de persconferentie vochten de vijftig fotografen om het mooiste plaatje van Van Nistelrooij die samen met manager Alex Ferguson zijn nieuwe United-shirt omhoog hield in het stadion van Manchester. Na het bekend worden van de transfer werden maandag in Manchester al meer dan vijfhonderd shirts met de naam Van Nistelrooij op de achterkant verkocht. Manchester United verdient alleen aan merchandising jaarlijks al een bedrag van circa honderd miljoen gulden.