PASTA MET EEN EENDENPOOT

De poten van een tamme eend staan minder in de culinaire spotlights dan het borstvlees. Poten zijn taaier en moeten gestoofd worden en dat duurt wel even. Anderzijds kan er met zo'n eendenpoot een heerlijke saus gemaakt worden, die goed opgewarmd kan worden en uitstekend smaakt bij tagliatelle. Ik denk maar zo: wie de poot niet eert is de borst niet weerd. Bereiding: Verhit de olie in een braadpan en bak daarin de eendenpoot op halfhoog vuur rondom aan tot het vel een kleurtje heeft gekregen en het vet begint uit te smelten. Bestrooi met zout en neem uit de pan. Doe de fijngesneden groenten, peterselie, laurier en hamvet in de braadpan en fruit dit al roerend tot de groenten zacht worden. Leg de eendenpoot op zijn vette kant terug in de pan en voeg de wijn toe. Laat deze inkoken, voeg 3 dl heet water en het bouillonblokje toe en breng aan de kook. Stoof de eendenpoot 1 uur op laag vuur in gesloten pan en keer hem halverwege de stooftijd eenmaal om. Neem de pan van het vuur, neem de poot eruit, haal het vlees van de botjes en snijd het in stukjes. Giet het vet merendeels uit de pan (bewaar het voor bakken en braden), voeg eendenvlees, tomaten en olijven toe en stoof alles tezamen in gesloten pan op vrij laag vuur gedurende 15-20 minuten, of tot de tomaten uiteen zijn gevallen en een dikke saus is verkregen. Voeg naar behoefte slagroom toe, proef op zout en maal er peper bij. Vermeng de saus met 225-250 gram bijtgaar gekookte pasta en voeg zonodig 3-4 eetlepels van het hete pastakookvocht toe om het gerecht soepel te houden. Serveer de pasta in voorverwarmde diepe borden en bestrooi met wat geraspte parmigiano reggiano.

    • Florine Boucher