Oprichters Lernout & Hauspie nog steeds in cel

Jo Lernout en Pol Hauspie, de oprichters van het naar hen genoemde Belgische spraaktechnologiebedrijf, zitten nog steeds in de cel. Ook een ander voormalig kopstuk van het bedrijf, Nico Willaert, zit nog vast. Het parket in het Belgische Ieper heeft dat gisteren bevestigd.

Het drietal werd donderdag aangehouden op verdenking van valsheid in geschrifte en koersmanipulatie. Lernout en Hauspie moeten maandag voor de rechter verschijnen. Die beslist dan of hun aanhouding met een maand wordt verlengd. Willaert zit zeker tot woensdag gevangen.

Het bedrijf Lernout & Hauspie (L & H) raakte vorig jaar in grote problemen toen bekend werd dat het zijn resultaten in Zuidoost-Azië veel te rooskleurig had voorgesteld. De koers van de aandelen kelderde en L & H moest uitstel van betaling aanvragen. Lernout en Hauspie zelf zijn inmiddels uit de leiding verwijderd.

De justitiële actie tegen de voormalige top van Lernout & Hauspie valt samen met de algemene aandeelhoudersvergadering die gisteren in het West-Vlaamse Ieper werd gehouden. Er kwamen een paar honderd personen opdagen, terwijl gerekend was op een aantal van 3.500. Het quorum voor belangrijke besluitvorming ontbrak daardoor. De meeste aandeelhouders gaan er kennelijk van uit dat ze naar hun geld kunnen fluiten.

De raad van bestuur van L & H heeft tijdens de aandeelhoudersvergadering verklaard niet bij het geknoei van de vorige leiding betrokken te zijn geweest. De nieuwe topman, Philippe Bodson, zei dat L & H op zoek moet naar kandidaat-overnemers of naar een joint-venture. Wegens de financiële toestand en de tegenvallende marktomstandigheden zal de verkoop van een beperkt aantal bezittingen vermoedelijk niet volstaan om het bedrijf te laten overleven.