Niet naar huis

Gaan 9000 Noord-Iraakse Koerden terug naar huis? Nog lange niet, als het zo gaat als altijd. Na vele beroepen zijn ze net zo min als elders in Europa erkend als vluchteling en heeft zelfs de PvdA opgeroepen tot uitzetting. Maar het laatste beroep is hongerstaking. Twee jaar geleden gaven 132 witte illegalen het voorbeeld. Na de eerste hongerstaking liet Justitie 13 witte illegalen toe. Na enkele nieuwe hongerstakingen vormden burgemeesters uit de grote steden een commissie om iedereen te beoordelen. Tot verbazing van toenmalig staatssecretaris Cohen meldden zich wel 7600 illegalen en de commissie heeft uiteindelijk 1877 witte illegalen gelegaliseerd. Zeker 5000 niet toegelaten illegalen willen ook zo worden behandeld en een aantal van hen voert nog processen en misschien zijn er na alle uitspraken en beroepen nieuwe hongerstakingen te verwachten. Zal het ook zo gaan met de Koerden?

    • Maarten Huygen