Nandrolon?

International en Juventus-speler Edgar Davids wordt verdacht van het gebruik van nandrolon. Zijn spierversterkende middelen interessant voor voetballers?

M. Karsten, huisarts te Haarlem: ,,Het gebruik van nandrolon kan zinvol zijn voor voetballers, zeker als ze ten onder dreigen te gaan aan overbelasting. Door nandrolon kan een sporter sneller herstellen. De spiermassa hoeft niet toe te nemen bij voetballers, bij bodybuilders gebeurt dat veel vaker. De medische ethiek in landen als Italië en Spanje is anders dan in Nederland. In Zuid-Europa kun je zonder bemiddeling van de dokter aan nandrolon komen. Als sporters verdacht worden van het gebruik van nandrolon, duikt altijd de naam van atletiektrainer Henk Kraaijenhof op. Hij werkte met atleet Troy Douglas, en ook met Edgar Davids. Kraaijenhof zegt dan steevast dat hij zich alleen heeft bezig gehouden met het geven van voedingsadviezen, maar weet hij ook wat er in die voeding heeft gezeten? Hij moet zich gewoon concentreren op het geven van trainingen en zich niet bemoeien met voeding.''

Roel van Zandt, eigenaar sportschool: ,,Nandrolon behoort tot de mildere vormen van anabole steroïden. Voor elke topsporter kan nandrolon interessant zijn, omdat na gebruik ervan de spierkracht toeneemt. Bovendien word je scherper en neemt je concentratievermogen toe. Dat spul wordt gebruikt in elke tak van sport, zelfs badmintonners zijn er niet vies van. Afhankelijk van de dosering kan nandrolon schadelijk zijn voor de lever of de nieren. Ik kijk niet op van de affaire rond Davids, het is wél opvallend dat die zaak is uitgelekt. Wat ik doe als iemand in mijn sportschool naar nandrolon vraagt? Dan wijs ik die persoon direct de deur.''

Stephano Ricci, Italiaanse voetballer van RBC: ,,Het Italiaanse voetbal kent nu een serieus dopingprobleem. Veel spelers durven nauwelijks meer iets te eten, artsen worden gewantrouwd. In Italië zijn de doktoren de hele dag bij de ploeg. Wie weet wat spelers wordt toegediend? De druk om te presteren is in Italië extreem groot, de topclubs gaan vrijwel voor elke wedstrijd in trainingskamp. Toch is het opvallend dat een topspeler als Davids nu in de problemen is gekomen.''

Harm Kuipers, inspanningsfysioloog: ,,Het gebruik van nandrolon maakt voetballers niet beter. Het hormoon kan weliswaar de spiermassa vergroten, maar het is onzeker of nandrolon het herstelproces van een speler versnelt. Door nandrolon kan de eigen productie van testosteron achteruit gaan, dat is juist nadelig voor het herstel van een voetballer. Veel voetballers in Italië worden verdacht van het gebruik van nandrolon. Dan wordt dat spul óf systematisch toegediend, óf het zit in de voeding. Bodybuilders die nandrolon gebruiken lopen opvallend vaak een spierscheuring op.''

Wim Dusseldorp, assistent-trainer Roda JC en bewegingswetenschapper: ,,Het gebruik van doping is zinloos in de voetballerij, dat zal men in Italië toch ook wel weten? Ik ben in de voetbalwereld nog nooit tegen een dopinggeval aangelopen. Iedere club probeert op legale wijze het herstel van spelers te bevorderen. Tijdens mijn stage bij het Duitse Bayer Leverkusen werden spelers aan het infuus gelegd. De meeste middelen op de dopinglijst zijn bestemd voor de geneeskunde en niet voor topsport.''

Rob Barel, triatleet: ,,Nandrolon is een spieropbouwend hormoon en de voorloper van testosteron. Dat spul kan op de lange termijn veel schade toebrengen. Triatleten gebruiken geen nandrolon. Er zijn wielrenners, atleten en bodybuilders die dat hormoon wél tot zich nemen. Ook in de Nederlandse sportwereld gebeurt heus wel het een en ander. In Italië is er momenteel sprake van een overdreven dopingjacht, maar in dat land gaan prestaties ten koste van alles.''

    • Marcel Abrahams