Londense agente krijgt hejab

Tijdens de verwachte rellen rond de komende 1 mei-viering zal hij massaal in het Londense straatbeeld aanwezig zijn: de klassieke bobby, ongewapend op een gummiknuppel na, maar robuust onder zijn donkerblauwe helm die is ontworpen om hem langer te laten lijken.

Maar hij is allang niet meer het enige type agent. Vrouwelijke constables dragen een vierkantig hoedje, agenten van de sikh-minderheid mogen hun tulband ophouden en vrouwelijke moslimrecruten krijgen sinds een week, als ze willen, een aangepaste versie van de hejab, de islamitische hoofddoek.

Die maatregel moet helpen het personeelstekort bij de politie te bestrijden en de dienst efficiënter en in de ogen van minderheden acceptabeler te maken.

Ian Blair, plaatsvervangend hoofdcommissaris van de Metropolitan Police, de Londense politie, sprak van ,,een nieuw tijdperk'', dat nog meer in petto heeft. Zo wil hij dat politiefunctionarissen uit minderheden zich kunnen houden aan de vrije dagen uit de kalender van hun eigen religie, in plaats van die van de Church of England, die `The Met' nu hanteert. Er komt ook halal-voedsel in politiekantines en in ten minste één bureau een gebedsruimte voor moslims.

Volgens Mahammad Mahroof van de Association of Muslim Police, een vakbond van moslimagenten, werden veel moslimmeisjes ontmoedigd door het verbod op een hoofddoek. De nieuwe doek, met het voor de Londense politie karakteristieke zwart-witte blokjespatroon, moet daaraan tegemoet komen.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de Londense politie opdracht gegeven ervoor te zorgen dat binnen acht jaar een kwart van de 25.000 agenten zwart of van Aziatische afkomst is. Op het ogenblik is dat net vier procent. In Londen wonen een miljoen moslims.

Commissaris Blair suggereerde zelfs de mogelijkheid om in de toekomst agenten met rasta-haar op te nemen, als ,,de veiligheidskwesties zijn opgelost''. Hij doelde daarmee mogelijk op het relatief hoge drugsgebruik onder het Jamaicaanse deel van de bevolking, hoewel hij suggereerde dat arrestanten een agent bij de dreadlocks zouden kunnen grijpen. Vrouwelijke agenten met lang haar lopen dat risico nu ook, aldus Blair.

De Londense politie worstelt nog met de beschuldiging racistisch te zijn, na de moord op de zwarte tiener Stephen Lawrence in 1992. Zijn vermoedelijke moordenaars, een groep blanke jongens, gingen vrijuit door blunders en vooroordelen bij de politie, heeft een officieel onderzoek vastgesteld. Het verloop onder de agenten is sterk toegenomen sinds de Lawrence-affaire. Het aantal recruten is het afgelopen jaar met driekwart toegenomen tot ruim 7.000, maar nog onder het voorgenomen niveau van 9.000.

    • Hans Steketee