KONINKLIJKE SHELL

heeft pech. Zowel in de Verenigde Staten als in Australië wil het concern een gasbedrijf overnemen, maar de directies geven zich niet zomaar gewonnen. Donderdag verhoogde Shell zijn vijandige bod op het Amerikaanse Barrett van 55 tot 60 dollar per aandeel en werd de uiterste termijn verlengd tot 9 mei aanstaande. De directie beraadt zich, maar nog steeds tast Shell in het duister over de interessante gasreserves van Barrett, die nu wel flink wat meer geld gaan kosten. Maar in Australië is de tegenslag heel wat groter: daar sprak de regering een veto uit tegen de ambities van Shell om zijn belang in het bedrijf Woodside op te voeren tot 64 procent. Maar waar aardgas is (in de Australische North West Shelf) en waar geld is (de portefeuille van Shell) is ook hoop. Peter Costello, de minister van Financiën, wil de zaak opnieuw bekijken als het Nederlands-Britse bedrijf een hoger bod doet.

    • Theo Westerwoudt