Klein Volendam

Dagelijks spelen zich horeca-drama's af waarop invaliditeit volgt. Klein-Volendam. Jongeren raken doof van discobezoek. Op eigen risico, want er bestaat niet eens wetgeving over het hoogst toelaatbare geluidsvolume. Kelners zijn beschermd, want die moeten boven 80 decibel oordopjes dragen. Of ze het doen, valt niet na te gaan, want juist de lawaaiigste kroegen hebben het grootste personeelsverloop.

Klanten mogen vrijwillig en tegen betaling doof worden. De risico's nemen exponentieel toe met het lawaai. Bij een gebruikelijk volume van 100 decibel is de kans op doofheid 100 keer zo groot als bij 80 decibel, volgens een folder van het bedrijfschap horeca. Wie zijn oor hoort nasuizen heeft al schade opgelopen. Eigenaren van jeugdcafés en disco's houden van knalharde muziek. Decibellen schijnen niet alleen de doofheid maar ook de omzet te bevorderen. Lawaai drinkt het efficiëntst. De klanten kunnen doorklokken zonder antwoord te hoeven geven. Klanten die toch iets zeggen, moeten zich schor schreeuwen met nog meer dorst als gevolg. Bij gehoorschade is achtergrondlawaai al helemaal niet meer te overstemmen. Als klanten doof in de ziektewet belanden, hebben ze meer tijd voor het café.

    • Maarten Huygen