Italiaanse bond schorst Couto

De Italiaanse voetbalbond heeft Fernando Couto gisteren geschorst wegens gebruik van doping. Bij de Portugese verdediger van Lazio Roma werden tijdens een controle op 28 januari sporen aangetroffen van het verboden middel nandrolon.

Edgar Davids werd op 4 maart betrapt op hetzelfde middel. De Nederlandse middenvelder van Juventus wacht na een positieve contra-expertise waarschijnlijk dezelfde sanctie als Couto.

De Italiaanse voetbalbond laat de schorsing van de Portugees onmiddellijk ingaan. De 31-jarige Couto mist morgen de Romeinse derby tussen zijn club en AS Roma. Het is nog onduidelijk hoe lang hij niet mag spelen.

Couto en Davids kunnen een schorsing krijgen van acht maanden tot twee jaar. Ze lopen ook het risico van een gevangenisstraf tot drie jaar en een geldboete van meer dan 1000 gulden.

Couto moet zich 8 mei verantwoorden voor de antidopingcommissie van het Italiaanse olympische comité (CONI). Totaal werden al acht voetballers in Italië op doping betrapt.

De Italiaanse instanties die dopingzondaars achtervolgen, moeten zich richten op de medische begeleiders. Volgens de voorzitter van de Italiaanse voetballersvakbond (AIC), Sergio Campana, moeten vooral de voedingssupplementen die spelers krijgen toegediend onder de loep worden genomen.

Edgar Davids was deze week in Italië de laatste voetballer in een rij van acht bij wie een te hoog nandrolongehalte werd geconstateerd. Omdat al deze spelers bij hoog en bij laag volhouden van niets te weten, wordt het volgens Campana tijd om nader te onderzoeken wat voetballers precies binnen krijgen.

,,Ik denk dat er een grijs gebied bestaat'', zo zei hij in een vraaggesprek met de krant La Gazzetta dello Sport. ,,In dat gebied circuleert een product dat drie maanden werk in de sportschool scheelt. Ik geloof dat er geen sprake is van kwade opzet. De spelers weten niet -of niet goed genoeg- wat ze nemen.''

Campana stelt een simpele oplossing voor: ,,Roep alle clubvoorzitters en -artsen bijeen. Vraag ze binnen vijftien dagen met een lijst te komen waarop staat wat de voetballers tot zich nemen. Verdachte spullen laat je vervolgens onderzoeken. Zo ben je binnen vijftien dagen van alle onzekerheid af.''