Ik kan... tuinieren

Je bent al een beetje gesetteld, in je vinexhuis of je boerderette. Het ruikt lekker naar verf, vers stucwerk en nieuwe vloerbedekking. In de meeste kamers zijn de kale peertjes al door een echt armatuur vervangen. Het wordt echt tiptop! Maar dan dwaalt de blik naar buiten. Daar, tussen de glazen schuifpui en het fietsenschuurtje, bevindt zich een onordelijke vlakte. Een stukje grond met bouwpuin en wat schuchtere brandnetels. Terra incognita die tuin moet worden.

Maar hoe?

In de post zitten een paar aanbiedingen van hoveniers die dit stukje grond graag in een bloeiende plantenweelde willen herscheppen, maar waarom zou je het niet zelf doen? Aan het buitenleven kun je niet snel genoeg wennen.

Wie kinderen heeft is er gauw uit: gras, een zandbak en wat bloemen langs de kant. Een beginnerspakket waarmee je tuinervaring kunt opdoen en dat zich later leent voor verfijning.

Meestal heeft het bouwbedrijf al wat voorwerk gedaan. Op de veenlaag (de meeste vinexwoningen staan op het veen) heeft de aannemer een flink zandpakket gedeponeerd, en daarop ligt weer een laag van zo'n dertig centimeter tuinaarde. Een goede basis voor een fijn gazon. Gras koop je bij het tuincentrum aan de rol. De rol is dertig centimeter breed, dus reken zelf uit hoeveel je nodig hebt. Verwijder het puin, hark het veldje glad en rol de zoden uit. Stamp ze met de voeten aan en sproei ze in het begin af en toe nat, zodat het gras een eerlijke kans krijgt te gaan wortelen. Loop er in het begin niet te veel op. Na een paar weken zit het gras vast. Gras zaaien kan ook, maar daar moet je veel meer geduld voor hebben.

Nu nog een pad. Het is geen gek idee om in het begin géén pad te maken, maar te kijken waar zich een loopspoor op het gras aftekent. Weet je dat, graaf dan een sleuf van 20 cm diep, stort daar 15 centimeter slap zand in (géén scherp zand) en leg daar stoeptegels, grindtegels, keitjes of wat dan ook op. Leg ze zo dicht mogelijk tegen elkaar aan, dat voorkomt hinderlijk onkruid in de spleten. De zijranden van het pad kun je afsluiten met een betonnen opsluitband. Op dezelfde manier is ook een klein terras te maken. Grind als afdekking is ook een mogelijkheid. Leg dan in de ondergrond een antiworteldoek, tegen hardnekkig onkruid.

Een zandbak is gauw aangelegd. In vrijwel alle klushallen kun je complete bakken krijgen. Graaf daarvoor een gat van een centimeter of vijftig, leg stoeptegels op de bodem tegen ongedierte en stort er speelzand op. Een deksel houdt de katten tegen.

Komen we aan de planten en bloemen. Een perkje of een border kun je uitsparen in het gazon, op de grens kun je weer stenen leggen om het gras duidelijk te maken dat het daar halt moet houden. Wil je een verhoogde border, koop dan een paar zakken tuinaarde (een mengsel van grond, turf en mest).

Wie van opschieten houdt neemt meteen een paar zakjes zaad van verschillende bloemen mee en strooit dat in het perkje. Onthoud dat het zaad net zover onder de oppervlakte moet liggen als de zaadkorrels dik zijn. Helemaal niet diep dus, het is meer een kwestie van aandrukken dan van begraven.

Bewaar de zakjes om later vast te kunnen stellen wat er nu eigenlijk omhoog komt en wat niet.

Planten die het van zaad moeten hebben heten ook wel eenjarige planten. Je hebt ook vaste planten. Die leven in de winter door, onder de grond, en soms ook daarboven. Je koopt ze bij het tuincentrum. Bedenk of de plant in de zon of in de schaduw komt te staan, want dat is de belangrijkste variabele. In de zon grijpt men al gauw naar monnikskap, ridderspoor en roos, in de schaduw zijn het varens, vrouwenmantel, hortensia en clematis die de toon aangeven. Let ook op het tijdstip van bloei en bedenk dat wat nu bloeit in het tuincentrum misschien uitgebloeid is op het moment dat het zich net een beetje in de tuin thuisvoelt.

Wie narcissen, tulpen of dahlia's in zijn tuin wil zien moet bollen of knollen in de grond stoppen. Sommige bollen moeten er 's winters weer uit (paperwhite), andere kunnen blijven zitten (tulp, narcis).

Het belangrijkste onderhoud van het nu ontstane tuintje bestaat uit grasmaaien en onkruid verwijderen. Sproeien is alleen in het begin nodig.

Pas vooral op voor wortelonkruid, zoals kweekgras, winde en het hardnekkige zevenblad. Er is maar één remedie: nog hardnekkiger uitroeien, met wortel en tak.

    • Warna Oosterbaan