HET PUBLIEK

Bij een wedstrijd van hoofdklasser Deetos in de veldkorfbalcompetitie staan gemiddeld zo'n vijfhonderd mensen langs de lijn. Onder het publiek aan de Vorrinklaan in Dordrecht bevinden zich doorgaans veel families, wat kenmerkend is voor deze `familiesport bij uitstek'. Terwijl pa en ma hun oudste zoon of dochter aanmoedigen, heeft de jongste telg van het gezin minder oog voor de verrichtingen van zijn broer of zus op het veld. Hij leert zich met een bal van wat kleiner formaat de basisbeginselen van het korfbal aan. Tijdens de wedstrijd volgt het publiek, dat pal aan de rand van het veld staat, de thuisploeg, de gasten en vooral de scheidsrechter nauwlettend. Bij een onterechte arbitrale beslissing valt het woord `klootzak' nog wel eens. Ook de spelers van Deetos worden soms voor `rotte vis' uitgemaakt wanneer het wat minder loopt bij de thuisclub. Geen belangrijke wedstrijd van Deetos zonder dweilorkest. De luide hoempa-muziek maakt het sommige toeschouwers onmogelijk hun aanwijzingen, zoals ,,insnijden'' of ,,3-1 spelen'', over te brengen aan de spelers. Anderen maken zich minder druk en besteden meer aandacht aan het drinken van een pilsje langs de lijn en de daarmee gepaard gaande gezelligheid. Langs het veld ontluiken ook clubliefdes, wat niet vreemd is bij deze gemengde sport. Diverse jonge stelletjes, de armen verstrengeld in een schuchtere omhelzing, werpen slechts sporadisch een blik op het veld.

Aflevering 28 in een serie over publiek.

    • Pieter de Vries