Groei economie VS verrassend hoog: 2 procent

De Amerikaanse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar verrassend met 2 procent op jaarbasis gegroeid. Dat is veel meer dan de 1,1 procent die door economen werd verwacht. Het is ook een verdubbeling van het groeitempo in het vierde kwartaal van 2000, toen de economie met niet meer dan 1 procent op jaarbasis groeide.

Het groeicijfer is gisteren bekendgemaakt door het Amerikaanse ministerie van Handel. Dankzij de hoge groei van het bruto binnenlands product is de recessie nu met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid van de baan, wat de beurzen in New York goed deed. De Verenigde Staten hebben nu precies tien jaar – ofwel veertig kwartalen – van onafgebroken economische groei laten zien.

Bestedingen door consumenten waren de belangrijkste factor achter het groeicijfer. De bestedingsgroei bedroeg 3,1 procent, na een stijging met 2,8 procent in het laatste kwartaal van vorig jaar. Amerikaanse consumenten schaften zich royaal nieuwe auto's en meubilair aan. Deze bestedingen groeiden gezamenlijk met 11,9 procent. In het voorgaande kwartaal waren de bestedingen van diezelfde producten juist 3,1 procent gedaald.

De Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken, heeft de rente in de VS sinds begin dit jaar met in totaal 2 procentpunt verlaagd van 6,5 tot 4,5 procent. Dat bood consumenten de mogelijkheid aankopen goedkoper te financieren. Tegelijkertijd bleef de huizenmarkt op peil en genoten Amerikanen het voordeel van lagere hypotheektarieven. Een zorgelijk aspect van de aantrekkende groei is dat die gepaard gaat met hogere inflatie. Een indicator in het rapport van het ministerie wees op een stijging van 3,3 procent.

,,Inflatierisico's zijn niet waar de Fed zich het meest zorgen over zal maken'', zegt Kathleen Stephansen, econoom bij zakenbank CS First Boston. ,,Er is nog steeds de kans dat de economie weer verslechtert in het tweede kwartaal.'' Stephansen verwacht dan ook dat op de reguliere Fed-bijeenkomst over ruim twee weken de rente opnieuw zal worden verlaagd met een half procentpunt.

,,We zitten in een overgangsfase'', aldus Stephansen. De vermindering van de voorraden verloopt veelbelovend, maar het aantal werkzoekenden dat zich deze week bij de arbeidsbureaus inschreef, bereikte een record. Dat houdt volgens haar in dat het consumentenvertrouwen nog een sterke daling te zien kan geven. Na een matig tweede kwartaal zou dat kunnen betekenen dat de Amerikaanse economie op weg is om in de tweede helft van dit jaar weer op een gezonde groei af te stevenen.

LUX: pagina 17

G7: pagina 19

    • Lucas Ligtenberg