GENRE

In zijn vierde roman keert Umberto Eco terug naar de Middeleeuwen die hij met De naam van de roos populair maakte. Baudolino is een combinatie van schelmenroman en middeleeuws reisverhaal, met een hoofdrol voor een twaalfde-eeuwse Forrest Gump.

,,Eco geeft in vlot proza een dynamisch beeld van de tijd waarin Europa gevormd werd. [...] Hij doet dat met het onbekommerde intellectualisme dat zijn handelsmerk is geworden. Wat Baudolino onderscheidt van de gemiddelde historische fictie is humor. [...] Toch krijg je het gevoel dat hij de schelmenroman en het wonderreisverhaal niet heeft weten te integreren. Het is Gump meets Gulliver, zonder dat die twee echt nader tot elkaar komen.' Pieter Steinz, 27 april 2001

Umberto Eco: Baudolino. Uitg. Bert Bakker, 475 blz. ƒ55,– (pbk) en ƒ75,– (geb)