Familie Knots

,,Een kloddertje hier. Een kloddertje daar...'' Bij iedereen van rond de dertig zullen nu flarden tekst, liedjes en beelden van de Stripruilwinkel van de familie Knots opkomen: Tante Til aan het schilderen op zolder, Hansje in de winkel, Uncle X en Opa en Oma Knots. En de avonturen van de familie Knots worden de komende week opnieuw uitgezonden.

Wie vreest voor oubollige televisie, kan maandag met een gerust hart op Nederland 3 afstemmen. De kapsels en kleding van de hoofdrolspelers doen wellicht ouderwets aan – pony's tot over de wenkbrouwen, tuinbroeken en keurige polokraagjes onder nette truien – en de, in de jaren tachtig al vreemde telefoon, is inmiddels echt antiek. Maar de teksten zijn nog altijd even actueel en de liedjes net zo aanstekelijk voor de jeugd van nu, als de jeugd van de jaren tachtig. Want een volwassene die verzucht dat ,,die jeugd van tegenwoordig wel erg brutaal is'', dat kinderen geen respect meer hebben en dat dat allemaal het gevolg is van de televisie en het geweld in strips, is van alle tijden. En het acteerwerk van Hetty Heyting, Marnix Kappers en Jan Simon Minkema, die meerdere rollen voor hun rekening nemen zonder dat dat echt opvalt, blijft boeien.

De familie Knots is een tamelijk maffe familie, die desondanks anderen wel altijd uit de problemen weet te halen. De roze verf van tante Til brengt mensen vaak op andere gedachten. Daardoor vergeet bijvoorbeeld Opa zijn kinderhaat, wordt de buurvrouw een stuk aardiger en durft meester Vogel weer voor de klas te staan.

Dat programma's uit de oude doos ook nu nog aanslaan, blijkt wel uit het feit dat dit de tweede keer is dat Z@ppelin `oude' programma's uitzendt. Eerder werden in de voorjaarsvakantie al afleveringen van onder meer Paulus de Boskabouter en Bolke de Beer vertoond. Tijdens de meivakantie van volgende week worden naast die programma's en de Familie Knots, ook de J.J. de Bom-show en De Film van Ome Willem uitgezonden.

Het wachten is nu nog op de herhalingen van Swiebertje, de Zevensprong en Q en Q.

Z@ppAchteruit, maandag t/m vrijdag, Ned.3, 09.00-11.30u.

    • Titia Ketelaar