Erf vol schapen

Ab van Middelkoop kan er ,,met zijn boerenverstand'' niet bij. Het erf staat vol schapen, het gazon is veranderd in een modderpoel, in de schuur van zijn bedrijf in het Oost-Groningse Oudeschans verdringen zich 2.000 ooien en 3.000 lammeren. In de schuur is ectina, of `zeker bekjes', uitgebroken. Een infectieziekte die zich razendsnel verspreidt. Iedere dag sterven er dieren, tot nu toe 520. ,,Onnodig'', zegt Van Middelkoop. ,,Als je de dieren naar buiten haalt zijn de korstjes zo weg.''

Aan de overkant van de weg ligt zijn land, 15 hectare groot. Maar dáár mogen de dieren niet naar toe: het oversteken van de vijf meter asfalt zou een overtreding betekenen van het vervoersverbod, dat negen weken geleden inging. En dat, vertelt Van Middelkoop, terwijl hij de hoogdrachtige ooien wegens het welzijn van de dieren wél uit de wei naar de stal mocht halen, soms van dertig kilometer verderop.

Van Middelkoop weet het zeker: er wordt voor hem geen uitzondering gemaakt. ,,Mijn vrouw heeft zes brieven geschreven. We hebben gepraat met de RVV, met de dierenbescherming. Tevergeefs.'' Kwam er tenminste maar iemand van de RVV kijken, verzucht Van Middelkoop, dan zou er wel worden ingegrepen. Nu zullen de dieren worden afgemaakt, als hij ze toch over de weg drijft. ,,Soms denk ik, dat zou het beste voor die beesten zijn. Zo ver zijn we al.''

(Foto Sake Elzinga)