Creatief met werk

Het valt niet te ontkennen dat Arbeidsvoorziening haar werknemers van arbeid voorzag. Deze instelling dreigde overbodig te worden door een stuwmeer van vacatures. De werkloze hoeft alleen maar in de krant te kijken of naar een uitzendbureau te gaan om van zijn probleem af te komen. Als hij niet zoekt, ligt het misschien aan hem. Maar zo eenvoudig gaat dat niet. De subsidiemiljarden bleven komen uit Den Haag en Brussel. Hoe krijg je dat geld zomaar weggezet? Banenplannen moesten er komen en opleidingen. Arbeidsvoorziening heeft toen een culturele omslag gemaakt richting markt. Niet alleen ambtenaren, ook het bedrijfsleven moet delen in de subsidiemiljarden. Het ontwerpen van banenplannen voor reeds werkenden en niet-zoekenden werd een uitdagende puzzel. De afdeling Goes ging in futures en declareerde voor werkzoekenden die er nog niet waren maar in de toekomst best wel konden zijn. Goes paste ook recycling toe van schaarse werkzoekenden door hen dubbel te declareren. Sociale Zaken onderzoekt nu of ook andere afdelingen zo creatief zijn omgesprongen met werk.

    • Maarten Huygen