Boonstra kocht, zweeg en biechtte op

Hoe geloofwaardig is de verdediging van Cor Boonstra, scheidend Philips-president? Hij zegt dat van handel met voorkennis in aandelen Endemol geen sprake is, al heeft hij een relatie met Endemol-commissaris Tóth.

Cor Boonstra kreeg een goeie pers en adhesiebetuigingen van vrienden en relaties na zijn biecht in Barend & Van Dorp afgelopen dinsdagavond, waarin hij handel met voorkennis in aandelen Endemol ontkende. Maar hoe geloofwaardig is zijn verdediging?

Justitie onderzoekt of zijn relatie met Sylvia Tóth, commissaris bij Endemol, van invloed is geweest op zijn aankopen van aandelen Endemol, twee weken voordat een bod van telefoon- en internetgigant Telefónica de koers omhoog joeg.

Boonstra's verdediging concentreert zich op twee argumenten. Privé: zijn relatie met Tóth was in die periode broos en zij praatten niet over zakelijke besognes. En als privé-belegger: zijn aankoop was ingegeven door de versmelting van media, telefoon en internet.

Boonstra voerde de verrassende overname van de traditionele uitgever Time Warner door internetbedrijf AOL aan als beleggingsargument voor Endemol. Als president had Boonstra Philips uit de mediasector gehaald, maar zelf volgde hij de media nog op de voet als commissaris bij film- en drankenbedrijf Seagram Univeral.

AOL Time Warner werd al op 10 januari aangekondigd, maar Boonstra kocht pas in de eerste week van maart voor ruim een miljoen gulden Endemol-aandelen. In de tussentijd stak hij 5,5 miljoen gulden in aandelen Philips, hoewel hij tien maanden eerder nog een groter pakket had verkocht tegen minder dan de helft van de 183 euro die hij nu betaalde.

Als verdere ondersteuning voor zijn visie op Endemol gaf hij de beursgang van World Online, die begin maart formeel werd ingezet. World Online, dat op 3 maart een samenwerking met Endemol aanging, zou met de beursgang miljarden ophalen en een overname van Endemol zou na vier, vijf maanden volgen. Voor hem was het ,,zo klaar als een klontje''.

Terwijl 150.000 particuliere en honderden professionele beleggers zich op World Online stortten, mikte Boonstra als gisse belegger al op een mogelijk doelwit van de expansielust van de internet-aanbieder. Na de overname door Telefónica bleken tientallen bedrijven bij Endemol op de stoep te hebben gestaan. Ook World Online.

De financiële markten speculeerden die dagen intens op de versmelting van kabel, internet en media. Op de beurs was bekend dat er gretige opkopers rondliepen, maar niet dat Endemol ook echt te koop was. John de Mol en Joop van den Ende, die de helft van de aandelen bezaten, waren stilletjes op zoek naar een sterke partner. Van den Ende kampte bovendien met een burn-out en wilde zijn aandelen wel verkopen.

Boonstra's tweede argument is de aard van zijn relatie met Tóth. Zij zagen elkaar in die periode niet veel. Het was toen geen vaste relatie. Zaken kwamen niet ter tafel.

En juist dat element is een bijzondere constatering voor een relatie van twee mensen die meedraaien in de top van de (inter-)nationale zakenwereld. Zij zwegen over wat hen bond. Je zou het andersom verwachten: over alles praten, maar niet handelen in aandelen van bedrijven waar je bij betrokken bent.

Maar toen de overname van Endemol op vrijdagochtend 17 maart bekend werd, belde Tóth Boonstra wel op om te vragen of hij 's avonds meeging naar een feestje bij Van den Ende, waar ook de Telefónica-top was. En zij gingen samen. Toen drong daar opeens tot hem door dat hier de overname werd gevierd van een bedrijf waarin hij aandelen had. Het eten smaakte hem niet meer zo, vertelde hij Barend & Van Dorp.

Reed hij die avond met Tóth terug naar huis? Hij vertelde haar niets over zijn emotionele opwelling. Hij zat in een lastig parket, en zij daarmee ook. Zweeg hij om de broze relatie niet te belasten? Het gebeurt vaker dat mannen op hoge posities hun vrouw pas van een misstap durven te vertellen als het water tot de lippen komt. Nixon hield zijn rol in Watergate voor zich, Clinton loog over Lewinsky.

Boonstra verkocht rap de Endemol-aandelen. Hij vertelde het Tóth kennelijk pas toen een paar weken geleden een brief van `beurswaakhond' STE op de mat lag.

    • Menno Tamminga