Boete voor ex-topman SNS Bank

Het gerechtshof in Amsterdam heeft gisteren in hoger beroep een voormalige topman van SNS Bank veroordeeld tot een boete van 15.000 gulden. In eerste instantie was de man vrijgesproken.

De ex-directeur gaat waarschijnlijk in cassatie bij de Hoge Raad. Ook twee andere verdachten kregen lichte geldboetes. De SNS-zaak, die Justitie bij toeval op het spoor kwam, is onderdeel van het beursfraudeonderzoek en draait om onrechtmatige handelingen van de bank tijdens de beursgang van KPN in 1994. SNS was tijdens de herplaatsing van die aandelen `co manager'. Om een betere positie op de lucratieve emissiemarkt te bereiken, maakte de bank afspraken met effectenhuizen die in strijd waren met de syndicaatsregels. Een deel van de provisie werd doorbetaald aan de commissionairs als klanten van die effectenhuizen bij SNS zouden inschrijven op de KPN-aandelen.

De speciale `Clickfondskamer' van de Amsterdamse rechtbank achtte eind vorig jaar niet bewezen dat de ex-directeur betrokken was bij de gewraakte handelingen. Maar het gerechtshof stelde gistermiddag dat de man door een medeverdachte op de hoogte is gehouden en dat hij ,,nimmer bezwaar heeft gemaakt'' tegen de ten laste gelegde handelingen waar hij als leidinggevende verantwoordelijk voor was. De ex-topman zou daarmee hebben ,,bijgedragen aan het toebrengen van schade aan het vertrouwen in de integriteit van financiële instellingen''. Volgens het arrest zou een gevangenisstraf passend zijn, maar is de straf gematigd omdat de directeur geen persoonlijk financieel gewin heeft gehad, de man zijn baan heeft verloren en de feiten lang geleden zijn begaan. Zijn raadsman noemt het ,,verbijsterend'' dat het hof ,,zonder deugedelijke motivering een ander standpunt inneemt dan de rechbank''. Hij wijst erop dat het arrest ,,slechts is gebaseerd op één zwakke verklaring van een medeverdachte.''

Ook twee andere werknemers van de bank kregen lichte geldboetes, van 15.000 (onvoorwaardelijk) en 5.000 gulden voorwaardelijk. De advocaat-generaal had twee weken geleden nog onvoorwaardelijke celstraffen geëist. De SNS-zaak is de eerste Clickfondszaak die door het hof is afgehandeld. De rechtspersoon SNS schikte de affaire al in een vroeg stadium voor 1,7 miljoen gulden.