Berlusconi klaagt The Economist aan

Fininvest, het bedrijf van de Italiaanse mediamagnaat en oppositieleider Silvio Berlusconi, heeft aangekondigd een klacht in te dienen tegen het Britse weekblad The Economist, omdat dit deze week schrijft dat Berlusconi geen premier mag worden. Als Berlusconi na de verkiezingen op 13 mei premier wordt, zou dit ,,een zwarte dag voor de Italiaanse democratie zijn'', aldus het blad. In iedere andere democratie zou het volgens The Economist ondenkbaar zijn dat een man waarbij zoveel vraagtekens worden gezet, serieuze aspiraties heeft om premier te worden. De rechtse oppositie ligt voor in de peilingen.

Fininvest reageerde fel op het artikel dat in veel Italiaanse kranten is geciteerd. De beschuldigingen aan het adres van Berlusconi ,,zijn een fotokopie van de meest schandalige laster die de afgelopen tijd is geuit tegen Fininvest en zijn oprichter Silvio Berlusconi'', aldus een verklaring. Volgens het bedrijf gaat het om beschuldigingen die al gearchiveerd zijn door de justitie en om veronderstellingen die een belediging zijn voor de intelligentie van de lezers. Fininvest kondigt juridische stappen aan, zonder te preciseren waar en wanneer die zullen worden gezet. Berlusconi heeft in een korte reactie het artikel verworpen als ,,afval, puur afval''.

The Economist wijst op het belangenconflict van Berlusconi. Hij controleert de drie commerciële tvzenders en zou als premier ook de controle krijgen over de staatstv. Bovendien wijst het blad, iets wat Italiaanse media bij herhaling hebben gedaan, op onduidelijkheden in het verleden van Berlusconi. Waar komt zijn beginkapitaal vandaan? Waarom heeft hij bijna twee jaar een maffioso als opzichter op zijn Noord-Italiaanse landgoed gehad?

portret Berlusconi: pagina 35