Amerikanen geven Bush voldoende

Een meerderheid van de Amerikanen is redelijk tevreden over hoe president Bush het de eerste honderd dagen in het ambt heeft gedaan. In dat opzicht is hij beter begonnen dan zijn voorganger Clinton.

Bush kreeg in opiniepeilingen een goed cijfer van 63 procent van de Amerikanen, tegen Clinton 59 procent. Vader Bush kreeg destijds na zijn eerste honderd dagen in het Witte Huis 71 procent waardering en Ronald Reagan zelfs 73 procent.

Drievijfde van de Amerikanen heeft het vertrouwen dat Bush de uitdagingen van het presidentschap wel aan kan; een derde meent van niet. In een opiniepeiling van NBC en The Wall Street Journal komen als belangrijkste factoren bij de steun die Bush geniet naar voren zijn `eerlijkheid' en `persoonlijke aantrekkingskracht'. De Republikein George W. Bush werd in december definitief door het Supreme Court aangewezen als 41ste president van de Verenigde Staten nadat de verkiezingen van 7 november lang geen uitsluitsel hadden gegeven door onduidelijkheden in Florida.

Uit diepere onderzoeken die door Republikeinse en Democratische onderzoekers zijn gedaan blijkt dat George W. Bush sindsdien geen vooruitgang heeft geboekt bij het overtuigen van het Amerikaanse volk van zijn leiderschapskwaliteiten en van zijn betrokkenheid bij het lot van `gewone' families. Een Republikeinse enquêteur stelde vast dat velen Bush meer zien als een `corporate conservative' dan als een `compassionate conservative'. Met die laatste slagzin werd Bush tijdens de verkiezingen aangeprezen.

De meeste waardering (60 procent) krijgt Bush op het ogenblik voor zijn behandeling van het buitenlands beleid. De recente crisis rond het in China gelande spionagevliegtuig heeft daar veel mee te maken. Ook op onderwijsgebied heeft Bush 60 procent overtuigd van zijn goede bedoelingen. Bij milieubeleid is dat maar het geval bij 47 procent.

Bij dezelfde peilingen is aan het licht gekomen dat nog maar 45 procent van de Amerikanen vreest dat het land op een recessie afgaat. In maart dacht 58 procent dat. Over de vraag of Bush een nuttige bijdrage levert in economisch opzicht lijken zijn landgenoten hun oordeel nog even op te schorten.

Bush houdt dinsdag een toespraak, waarin hij zijn plan voor een Amerikaans anti-rakettenschild zal ontvouwen. Aansluitend stuurt de Amerikaanse regering diplomaten naar Europa om bondgenoten te consulteren. Diverse Europese landen, Rusland en China vrezen dat zo'n schild een nieuwe wapenwedloop zal ontketenen.

    • Marc Chavannes