Ajax wint na pijnlijke demonstratie

Door een moeizame 1-0 overwinning op NAC mag Ajax nog altijd aanspraak maken op de derde plaats in de eredivisie, die recht geeft op deelname aan de voorronde van de Champions League. Maar na de wanvertoning van gisteravond in de matig gevulde Arena zou de KNVB er beter aan doen vrijwillig een startbewijs voor het Europese elitetoernooi in te leveren. Ook trainer Co Adriaanse besefte na de pijnlijke demonstratie van machteloosheid tegen een stug verdedigend NAC dat Ajax nog een tijdje op de snijtafel moet liggen alvorens de ploeg zich op het Europese platform kan manifesteren.

Slechts één punt had Ajax veroverd uit de laatste drie duels, waardoor Roda JC, RKC en Vitesse de Amsterdammers nog volop in het vizier hebben. Vorig seizoen leidde een vergelijkbare prestatiecurve tot het ontslag voor trainer Jan Wouters, waarna interim-coach Hans Westerhof het dolende Ajax ternauwernood naar het UEFA-Cuptoernooi loodste. De huidige trainer Adriaanse heeft de lat voor dit seizoen bewust zo laag gelegd dat van een crisissfeer in de Arena geen sprake is, hoewel zelfs een modaal elftal als NAC gisteravond de beperkingen bij Ajax genadeloos blootlegde. Een late treffer van de Colombiaanse invaller Daniel Cruz was het schaarse hoogtepunt in een zielloos duel, dat vooral de nivellering in de eredivisie onderstreepte.

Onlangs verklaarde Ajax-coach Adriaanse dat zijn elftal een kwaliteitsinjectie nodig heeft, wil het zich volgend seizoen met de strijd om de landstitel kunnen bemoeien. Maar één injectie is bij lange na niet voldoende om de renovatie van de ploeg te voltooien. Gisteravond concludeerde Adriaanse ,,dat het een Ajax-coach onwaardig is om zoveel noodverbanden te moeten aanleggen als in de tweede helft om de overwinning te forceren.'' Het duel met NAC was ook voor de 53-jarige trainer de zoveelste bevestiging van de wetenschap dat alleen het inpassen van jong talent geen garantie vormt voor succes. In gedachten zal Adriaanse gisteravond met een rode viltstift diverse namen in zijn ploeg definitief hebben doorgestreept.

Rechtsback Vierklau werd in de eerste helft door NAC bewust vrij gelaten, zodat hij zijn matige techniek en zijn gebrekkige spelinzicht wederom optimaal kon demonstreren. Het was schrikbarend te zien hoe onrustig de voormalige international werd door de hem geboden ruimte. Adriaanse is al het gehele seizoen op zoek naar een waardig alternatief, want op die positie viel Christian Kanu ook al door de mand. Gisteravond verving Adriaanse de falende Vierklau in de rust voor middenvelder Cruz, die in de 78ste minuut zowaar een opening in de hechte muur voor NAC-doelman Babos vond.

Maar Ajax zal de markt opmoeten om een echte rechtsback te vinden, want met de komst van de Zweedse spits Ibrahimovic heeft de club volgens Adriaanse pas ,,zijn eerste kwaliteitsaankoop gedaan''. Maar in elke linie komt het huidige Ajax kwaliteit en fysieke kracht tekort. Dat was ook de reden voor de talrijke positiewisselingen, die Adriaanse tegen NAC doorvoerde, omdat zijn ploeg niet opportunistisch kan spelen. ,,Arveladze werd op fysieke kracht telkens door zijn tegenstander afgetroefd'', stelde Adriaanse. De lichtgewicht Wamberto was op de linkerflank ook al onzichtbaar, terwijl de jongelingen Van der Gun en Van der Meyde de indruk wekten dat het seizoen te lang duurt.

Van de routiniers moest Ajax het gisteravond echter ook niet hebben. De fletse aanvoerder Galasek had al in de vijfde minuut moeten scoren, toen hij door Van der Meyde vrij voor NAC-keeper Babos werd gezet. Linkermiddenvelder Witschge kon niet aantonen, waarom hij momenteel het vermoeide supertalent Van der Vaart uit de wind mag houden. Alleen verbaal roert de 31-jarige baltovenaar zich als vanouds. In De Ajacied, het clubblad van Ajax, haalde Witschge fel uit naar de volgens hem te star denkende trainer Adriaanse, die hem maandenlang op de reservebank liet plaatsnemen. ,,Hij geeft de voorkeur aan Van der Vaart vanwege zijn leeftijd'', zei Witschge. ,,Heb ik alle respect voor. Maar geef me dan een hand en bedank me voor bewezen diensten.''

Wellicht doet Adriaanse dat alsnog na lezing van het tweegesprek tussen Witschge en het soapsterretje Inge Iepenburg. Woedend was Witschge geweest, toen hij door Adriaanse na een incident op de training ten onrechte naar de tribunes werd verwezen. ,,Ik had last van mijn hamstrings en we moesten van die rare loopjes doen. Toen ben ik eruit gestapt. Maar vlak daarna stopten Winter en Chivu ook met de training. De trainer deed alsof ik daar schuldig aan was. Maar ik had het zo met onze fysiotherapeut Pim van Dord afgesproken. Adriaanse zei daar niets van te weten. Toen moest ik de volgende wedstrijd voor straf op de tribunes zitten. Dan loopt mijn bloed echt weg.''

Desondanks blijft Witschge populair bij de F-Side, al had de harde kern van de Ajax-aanhang gisteravond de meeste waardering voor een speler van NAC. Maar oud-Ajacied Bryan Roy bevestigde slechts dat het licht bij hem allang is uitgegaan. Op hem zit Adriaanse volgend seizoen in elk geval niet te wachten.

    • Robèrt Misset