8.000 banen Unilever overbodig

Het voedingsconcern Unilever zal 8.000 banen schrappen in Europa, Noord- en Zuid-Amerika. De Brits-Nederlandse producent van Omo, Dove en Magnum sluit dertig fabrieken, maar zegt nog niet welke. De banen zijn overtollig als gevolg van de overname van het Amerikaanse Bestfoods vorig jaar. Het concern wil zo 1.762 miljoen gulden per jaar besparen.

Unilever en Bestfoods maken allebei droge soepen, zoals Cup-a-Soup en Knorr. Sinds de overname is een aantal van zulke fabrieken overbodig. In Nederland gaat het in totaal om 100 banen, waarvan zeventig mensen al een nieuwe plek hebben gevonden, aldus gisteren een woordvoerder.

De kosten van de Bestfoods-overname (56 miljard gulden) drukten de winst in het afgelopen kwartaal doordat Unilever goodwill heeft afschreven en rentekosten had van 969 miljoen gulden. De winst bedraagt dan ook 559 miljoen gulden, 61 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De reorganisatie komt bovenop de vorig jaar aangekondigde saneringsronde, waarbij in vijf jaar tijd 25.000 van de 255.000 banen zouden verdwijnen.