Weer overname in defensie-industrie VS

General Dynamics, specialist in de bouw van onderzeeërs, heeft een bod gedaan op branchegenoot Newport News Shipbuilding. In de praktijk ontstaat een monopolist, maar toch denken de bedrijven groen licht van de autoriteiten te krijgen. President Bush zou heel wat minder streng zijn dan zijn voorganger Clinton.

General Dynamics is van plan concurrent Newport News Shipbuilding over te nemen voor 2,1 miljard dollar. Door dit samengaan ontstaat een bedrijf dat de enige leverancier is van vliegdekschepen en onderzeeërs aan de Amerikaanse marine. De enige binnenlandse concurrent voor andere scheepstypen is Litton Industries, dat vorig jaar is overgenomen door Northrop Grumman.

General Dynamics, gevestigd in Falls Church (Virginia), heeft eerder geprobeerd Newport News, eveneens afkomstig uit Virginia, over te nemen, maar dat mislukte. Als de transactie nu wordt goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten is de overname door General Dynamics opnieuw een flinke stap in de consolidatie van de Amerikaanse defensie-industrie.

General Dynamics was begin jaren negentig in de defensie-industrie de tweede in omvang. Gedwongen door de snel dalende militaire uitgaven stootte het bedrijf zijn raketten af en verkocht die aan Hughes. De divisie militaire vliegtuigen, met onder meer de F-16 daarin, ging naar Lockheed.

Het bedrijf was toen nog een belangrijke concurrent voor Newport News in de strijd om orders voor onderzeeërs van de Seawolf-klasse. General Dynamics won dat gevecht en produceerde aanvalsonderzeeërs en onderzeeërs uitgerust met nucleaire wapens. Newport News specialiseerde zich meer in vliegdekschepen. De productie van een nieuwe klasse onderzeeërs, Virginia geheten, is ondergebracht in een joint-venture van General Dynamics en Newport News. General Dynamics heeft een jaaromzet van ongeveer 11 miljard dollar, Newport News had in 2000 een omzet van 2 miljard.

De betrokken bedrijven verklaarden gisteren geen problemen te zien met de goedkeuring, maar sommige analisten betwijfelden dat. Volgens de overnamepartners vullen de bedrijven elkaar aan. Daarbij is de veronderstelling ook dat onder president Bush de toetsing van overnames in een en dezelfde industrietak milder zal zijn dan onder Clinton.

General Dynamics biedt 67,50 dollar voor elk aandeel Newport News, een premie van 23 procent over de slotkoers van eergisteren. Tevens brengt Newport News een half miljard dollar aan schulden mee. Volgens de overeenkomst tussen de bedrijven mag Newport News niet met derden onderhandelen. Op het afbreken van het akkoord door een van de partners staat een boete van 50 miljoen dollar.

Tussen 1985 en 1997 gingen de Amerikaanse defensie-uitgaven van ongeveer 390 miljard dollar naar 252 miljard. Het einde van de Koude Oorlog deed de vraag naar wapens hard teruglopen. Dat had grote gevolgen voor de industrie. Enkele jaren geleden constateerde het departement van Defensie in Washington dat in tien van de twaalf sectoren die belangrijk zijn voor de nationale veiligheid het aantal spelers `dramatisch' was teruggelopen.

Het aantal bedrijven bijvoorbeeld dat tactische raketten produceerde, daalde van 13 naar 4. Ook op het gebied van militaire vliegtuigen, gevechtsvoertuigen en torpedo's liep het aantal concurrenten dramatisch terug.

Op dit moment zijn er nog een paar grote bedrijven over, die vaak ook nog samenwerken bij het produceren van materieel. Bijvoorbeeld, Boeing en Lockheed Martin ontwikkelen samen het gevechtsvliegtuig Joint Strike Fighter. General Dynamics en Newport News werken samen aan de Virginia-onderzeeërs. De grote producenten van defensiematerieel zijn Boeing, Lockheed Martin, Northrop Grumman, Raytheon en als de meest recente overname niet wordt gedwarsboomd General Dynamics.

    • Lucas Ligtenberg