Vuurwerk op kleding Enschede-verdachte

Op de kleding van de 33-jarige Enschedeër De V., die wordt verdacht van brandstichting bij het bedrijf S.E. Fireworks, zijn sporen van vuurwerk aangetroffen.

Justitie maakte dit vanmorgen bekend tijdens de pro-forma zitting voor de Almelose rechtbank.

De zaak tegen De V., wordt tot 5 juli aangehouden, zo besliste de rechtbank vanmorgen. Justitie heeft meer tijd nodig om het onderzoek af te ronden. Zo moet onder meer het vuurwerk dat op de kleding is aangetroffen, worden vergeleken met vuurwerk dat in Griekenland is afgestoken. De V. beweert dat de vuurwerkresten tijdens een vakantie op Kreta op zijn kleding moeten zijn gekomen.

De V. werd op 26 januari aangehouden. Uit onderzoek bleek dat er vlak voor de ontploffingen bij S.E. Fireworks met zijn mobiele telefoon vanuit het rampgebied is gebeld.

In een korte verklaring aan het einde van de zitting zei De V. vanmorgen dat hij op 13 mei niet in het rampgebied was. Hij houdt vol bij een recreatieplas buiten de stad te zijn geweest. Officier van justitie H. Knol noemt deze verklaring ,,leugenachtig'', omdat drie van de vijf door De V. genoemde getuigen dit ontkennen. Ook is justitie in het bezit van een verklaring van een getuige die De V. over de brandstichting heeft horen zeggen ,,dat het toch goed verdiende''.

Justitie onderzoekt verder de betrouwbaarheid van belastende verklaringen die medegedetineerden uit het Almelose huis van bewaring hebben afgelegd. De V. zou tegenover hen hebben toegegeven dat hij de brand heeft aangestoken. Omdat De V. tijdens zijn verblijf in het huis van bewaring in beperking zat, is contact met medegedetineerden in principe niet mogelijk. De V. verblijft momenteel in een huis van bewaring in Hoogeveen, waar hij eveneens afgezonderd is van mede-gedetineerden. Advocaat J. Stegeman gaat tegen deze beperking in beroep.