Vreedzaam einde aan kaping

Vier gewapende mannen en een vrouw die gisteren een Ethiopisch vliegtuig hadden gekaapt, hebben zich vanochtend in Soedan overgegeven. In ruil daarvoor kregen ze van de Soedanese regering de verzekering dat ze een eerlijk proces zullen krijgen en niet naar Ethiopië zullen worden teruggestuurd. Alle inzittenden van het vliegtuig, 51 inclusief de kapers, bleven ongedeerd. De passagiers waren Ethiopische militairen en hun familieleden. Volgens een Ethiopische zegsman waren de kapers zelf piloten in opleiding.

Over de motieven van de kapers bestaat onduidelijkheid. In een verklaring na afloop van de kaping zei een van de daders dat hun actie – een week nadat bij onlusten in Addis Abeba voortvloeiend uit studentenprotesten veertig doden waren gevallen – was gemotiveerd door de politieke repressie in Ethiopië. ,,De mensen en de studenten hebben geen vrijheid van meningsuiting. Mensen worden gedood in Ethiopië. Dit heeft ons ertoe gedreven om het vliegtuig te kapen'', zei hij. Maar volgens de Soedanese minister van Informatie, Ghazi Salah al-Din, hadden de kapers geen politieke eisen. ,,Ik denk dat ze gewoon het land uitwilden'', zei hij.