Unilever stijgt op voorzichtige aandelenmarkt

De Amsterdamse beurs beleefde een rustige ochtend. De AEX-index kwam nauwelijks in beweging en ook onder de individuele hoofdfondsen bleven de uitschieters beperkt tot 2 of 3 procent winst of verlies.

Voedingsmiddelenconcern Unilever was tegen het middaguur de grootste stijger. De koers van het aandeel klom met 1,6 procent naar 62,50 euro. Beleggers reageerden daarmee positief op de eerstekwartaalcijfers die het bedrijf vanochtend bekendmaakte. De winst per aandeel daalde weliswaar in de eerste drie maanden van dit jaar maar de daling was kleiner dan verwacht. Verder handhaaft het bedrijf de winstverwachting voor 2001.

Naast Unilever boekten alleen Numico en Versatel een koerswinst van meer dan één procent. Telecombedrijf Versatel zag de waarde van het aandeel met bijna anderhalf procent stijgen naar 4,80 euro. Voedingsmiddelenconcern Numico klom met 1,2 procent naar 44,80 euro. De AEX-index stond van het eind vand e ochtend met 0,2 procent lager op 582,9 punten.

De Midkap-index stond aan het eind van de ochtend 0,6 procent lager op 548,4 punten. Beurshandelsbedrijf Van der Moolen, dat donderdag de eerstekwartaalcijfers zal presenteren, klom met 0,8 procent naar 101,30 euro. Grote verliezers onder de middelgrote fondsen waren uitzenders Vedior en Randstad. Vedior maakte woensdag de eerstekwartaalcijfers bekend en Randstad bracht dezelfde ochtend naar buiten dat de omzet in de VS ver beneden verwachting was uitgekomen. Beleggers reageerden woensdag in eerste instantie positief op de cijfers van Vedior maar vanochtend daalde de koers alsnog. Het aandeel verloor ruim 5 procent en kwam terecht op 11,20 euro. Randstad daalde naar 12,25 euro.

De Nikkei-index in Tokio eindigde de handelsdag met een klein verlies. De graadmeter daalde met 0,3 procent naar 13.934,3 punten. Het was vooral een rustige dag omdat morgen de `Gouden week'-vakantie begint. Het effect van de klimaatsverandering die de nieuwe premier Junichiro Koizumi zal doorvoeren kon beleggers niet langer in vervoering brengen.

Ook twee andere beurzen in Azië gingen met verlies het weekeinde in. In Australië sloot de belangrijkste beursindex 0,5 procent lager, die van Zuid-Korea eindigde met een daling van 0,9 procent. De Hang Seng-index in Hongkong eindigde de handel met een winst van 0,7 procent op 13.386,04 punten.

De handel in New York liet zich gisteren leiden door de wekelijks terugkerende thema's `malaise in technologie-sector' en `renteverlaging door Federal Reserve'. De Nasdaq verloor 1,2 procent en eindigde op 2.034 punten. Het ontbreekt aan heldere vooruitzichten in de technologiesector. Telecombedrijf Worldcom maakte goede vooruitzichten bekend maar Qualcomm, producent van draadloze communicatie-apparatuur, presenteerde sombere vooruitzichten. De Dow Jones klom 0,6 procent naar 10.692 punten.

De beurzen in Europa kwamen vanochtend nauwelijks van hun plaats. De FTSE-index daalde met 0,3 procent naar 5.853,7 punten. De CAC-index op de beurs in Parijs verloor 0,1 procent en stond aan het eind van de ochtend op 5.474,5 punten. De DAX-index in Frankfurt daalde met 0,5 procent naar 6.092 punten.