Twintig jaar cel geëist tegen smokkelleider in Doverzaak

Officier van justitie J. Klunder heeft een gevangenisstraf van twintig jaar en 200.000 gulden boete geëist tegen hoofdverdachte Gürsel Ö. van de Dover-zaak. Bij dat illegale transport van zestig Chinezen kwamen vorig jaar 58 mensen om het leven.

Tegen acht medeverdachten vordert de officier vrijheidsstraffen variërend van achttien jaar tot een half jaar. Volgens Klunder was Ö. de onbetwiste smokkelleider en ,,een gewetenloze profiteur van de wanhoop van anderen''. Hij verzorgde het vervoer van illegalen per koelcontainer ,,op een wijze die zelfs voor dieren verboden is''.

Ö's smokkelorganisatie fungeerde volgens de magistraat als Hollandse `onderaannemer' van internationaal opererende Chinese `slangenkoppen'. Tegen de tweede man van de smokkelorganisatie, Haci D., luidde de eis achttien jaar cel en anderhalve ton boete. D. handelde volgens Klunder ,,volstrekt gewetenloos en alleen uit persoonlijk winstbejag''.

Net als hoofdverdachte Ö. wordt D. verweten dat hij zwijgt over de Chinese opdrachtgevers. Daarmee accepteren de smokkelleiders volgens Klunder ,,het risico van herhaling van de dood van illegale immigranten''.

Tegen chauffeur Lammert N., die vóór het fatale transport van juni vorig jaar twee illegalenritten voor de organisatie reed en het transport van juni voorbereidde, werd vijftien jaar vrijheidsstraf gevraagd. N. is bevriend met chauffeur Perry W., die voor zijn aandeel in het Verenigd Koninkrijk is veroordeeld tot veertien jaar cel.

Tegen twee betrokken Rotterdamse zakenlieden, Huub van K. en Willem J., eiste de officier tien jaar. Zij stelden hun zakelijke kennis ten dienste van de smokkelaars. Tegen katvanger Arjen van der S., die voor 3.000 gulden een transportfirma op zijn naam liet zetten, werd een half jaar cel geëist.

Behalve Van der S. worden alle verdachten door Klunder beschuldigd van doodslag, criminele samenzwering en mensensmokkel. In de redenering van de officier hebben de acht belangrijkste verdachten moedwillig het risico genomen dat de gesmokkelde Chinezen in de koelcontainer naar Dover zouden stikken.

De officier wees op eerdere smokkelritten door Lammert N.. Eenmaal werden twintig Chinezen vervoerd in een koelcontainer waar het min 18 graden Celsius was. Een andere keer moesten vijftig Chinezen op de pont naar Dover worden bevrijd, omdat verstikking dreigde.