Top Werving Defensie de laan uit

Het ministerie van Defensie heeft de top van het bureau Defensie Werving en Selectie (DWS) de laan uit gestuurd. Dat heeft een woordvoerder van het departement gezegd.

Oorzaak zijn de sterk achterblijvende wervingsresultaten, die hebben geleid tot een groeiend personeelstekort bij Defensie.

Volgens een woordvoerder van het departement is gebleken dat bij DWS sprake was van een ,,aantal problemen'' en ,,stroef management''. Daarom is besloten algemeen directeur kolonel Knoop, zijn plaatsvervanger overste Gassen en overste Luurs, hoofd van de afdeling selectie, ,,versneld te laten terugstromen naar hun krijgsmachtdeel'', aldus de woordvoerder. De werving van Beroepsmilitairen Bepaalde Tijd (BBT'ers) verloopt al jaren uiterst slecht. Vooral bij de Koninklijke Landmacht heeft dit geleid tot een nijpend personeelstekort. Op dit moment is er op elke vier BBT'ers (de soldaten en korporaals), één vacature. Het enorme personeelstekort leidt tot een groeiende werkdruk voor het overige personeel. In zijn zogenaamde `uitvoeringsrapportage' over het eerste kwartaal van vorig jaar waarschuwde de commandant van het Duits-Nederlandse legerkorps, luitenant-generaal Urlings, dat de operationele inzetbaarheid van de landamcht in gevaar zou komen als de werving niet zou verbeteren. Oud-bevelhebber van de landmacht luitenant-generaal Schouten zei enkele weken geleden dat de landmacht binnen vijf jaar ,,door zijn hoeven zakt'' als het wervingsprobleem niet wordt opgelost.

De povere wervingsresultaten zijn voor een deel terug te voeren op de sollicitatieprocedure. Deze duurt veel langer dan de vier of zes weken die zijn voorgeschreven. Verder duurt het vaak maanden voordat een rekruut die is aangenomen, daadwerkelijk mag beginnen aan zijn militaire opleiding. Een gedeelte van de aangenomen rekruten heeft in deze periode al ander werk gevonden. Behalve dit zogenaamde `opkomstverloop' kampt vooral de landmacht met `opleidingsverloop', omdat ongeveer een kwart van de rekruten al tijdens de eerste weken van de miltaire training afhaakt. Staatssecretaris Van Hoof heeft vorig jaar maatregelen aangekondigd om het `instroomtraject' te verkorten en het opleidingsverloop terug te dringen. Hiertoe wordt het in Amsterdam gevestigde bureau Defensie Werving en Selectie grondig gereorganiseerd. Volgens de woordvoerder zal ,,het nieuwe team van meet af aan worden betrokken'' bij de reorganisatie.