THE DIVINE COMEDY

De Ierse zanger Neil Hannon is een flamboyante verschijning in de grauwe Britse popwereld. Zijn groep The Divine Comedy heeft meer gemeen met Brecht & Weill en de Britse music hall-traditie dan met Oasis of Blur, en Hannon koppelt zijn poëtische teksten doorgaans aan opzettelijk pompeuze (orkest)arrangementen. Het zesde album Regeneration is een doelbewust poging om dat ietwat excentrieke imago af te schudden.

De ironie van eerdere songs ontbreekt, en producer Nigel Godrich (bekend van Radiohead en Travis) zag erop toe dat de orkestrale overdaad binnen de perken bleef. Waarmee nog niet gezegd is dat The Divine Comedy het nu helemaal zonder aanzwellende violen en jubelende toeters stelt, want Hannon heeft weer genoeg aanleiding gevonden om zijn stem theatraal te laten galmen. Met het studentikoze imago wordt afgerekend in Dumb it down: `Intelligence is dangerous/ a virus of the brain you pass around/ dumb it down.' De bloemrijke taal en de rijke arrangementen maken Regeneration tot een ouderwets boeiende luisterervaring, waarmee The Divine Comedy zich schaart tussen Pulp en Radiohead als een van de interessantste Britse groepen die het zich kunnen permitteren om er hoogdravende artistieke pretenties op na te houden.

The Dinine Comedy: Regenaration (Parlophone 724353176129)

    • Jan Vollaard