Suikeroom als smaakmaker

Miljardair Joop van den Ende maakte deze week bekend dat hij uit eigen zak jaarlijks twintig miljoen gulden aan de cultuur gaat schenken. VARA TV Magazine gaf hem prompt een nieuwe bijnaam: ,,Culturele Suikeroom''. Een goed deel van zijn giften wendt de producent aan om zijn grote liefde, het theater te promoten. Twee miljoen per jaar schenkt Van den Ende aan de AVRO, voor het maken van het praatprogramma Kwestie van smaak, gepresenteerd door Angela Groothuizen.

Met Kwestie van smaak, opgenomen in Felix Meritis in Amsterdam, heeft Suikeroom één duidelijk doel: de kijkers verlokken de tv uit te zetten en naar het theater te gaan. Iedere week komt een hoofdgast vertellen waarom hij van theater houdt. Dit interview word gelardeerd met promotiefilmpjes over voorstellingen, gevolgd door een warme aanbeveling. Dit keer is er aandacht voor cabaretduo Klaasen en Sandifort, dansgroep Introdans voor de Jeugd, en Amerikaanse drumgroep Stomp.

Een betere eerste gast dan Paul de Leeuw had Groothuizen zich niet kunnen dromen. De populaire komiek is, als brug tussen theater en televisie, de aangewezen persoon om mensen naar het theater te lokken. Momenteel zorgt hij als gelegenheidsprogrammeur van het oude Luxor in Rotterdam al voor volle zalen met zijn toneelstuk Art, dat hij uiteraard vanavond mag promoten.

Bovendien zorgt De Leeuw altijd voor leven in de brouwerij. Maandagavond, hij was nog maar net binnen, begon hij meteen de opnames van het brave programma mild te ontregelen en op te vrolijken. Hij ging voor de camera staan, hij treiterde Groothuizen, hij verstoorde de opnames die daardoor overmoeten. Running gag is dat De Leeuw steeds de suggestie doorbreekt dat het vier dagen geleden opgenomen programma live zou zijn, door bijvoorbeeld naar de krant van die dag te verwijzen: ,,Weet je dat niet, Angela? Stond vandaag, ik bedoel, gisteren in de krant, ik bedoel vier dagen geleden.''

Hoogtepunt is de komst van Ton Vorstenbosch, schrijver van het toneelstuk Wilhelmina. Is De Leeuw in zijn eentje eigenlijk al te grof voor de AVRO, met valse nicht Vorstenbosch erbij wordt het pas echt spannend. Vorstenbosch geeft een vernietigende imitatie van koningin Wilhelmina (,,Scharremarrie!''). Samen roepen ze allerlei lelijke dingen over het koningshuis. De meeste meligheid zal er vanavond wel zijn uitgeknipt, om het enigszins acceptabel te maken voor de oranjegezinde AVRO-leden.

Kwestie van smaak, AVRO, Ned.1, 21.29-22.14u.

    • Wilfred Takken