Sponsorteams botsen met schaatsbond

Het overleg van de drie commerciële schaatsploegen DSB, SpaarSelect en TVM met de schaatsbond KNSB over het te voeren beleid na de Winterspelen van 2002 is gisteren in een impasse geraakt. De partijen kunnen het met de bond niet eens worden over de verdeling van de logo's op de schaatspakken.

Om rust te creëren in de aanloop naar de Spelen gingen de drie commerciële teams akkoord met de logoverdeling 4-2 in het voordeel van de bondssponsoren Aegon en Deloitte & Touche. Dit op voorwaarde dat de sponsormogelijkheden na het olympisch toernooi verruimd zouden worden. Na de ontmanteling van de kernploegen in 2002 willen de teams de zes logo's gelijk verdelen. De KNSB wil volgens de ploegen niet tornen aan de huidige regeling.

Ook verwijten DSB, SpaarSelect en TVM de KNSB dat zij niet open staat voor hun ideeën over de verdere professionalisering van de schaatssport. Daarbij komt de bond volgens de drie stelselmatig afspraken niet na. De KNSB zou keiharde toezeggingen hebben gedaan over de gelijke logoverdeling.

Voorzitter Wim Schenk vindt dat het overleg moet worden voortgezet en stuurt de commerciële teams een nieuwe uitnodiging. Hoofdsponsor Aegon van de KNSB, nog in onderhandeling over een nieuw contract voor de periode 2002-2006, houdt vast aan de twee logo's die het momenteel op elk schaatspak ter beschikking heeft. De investeringen van het concern stijgen volgens directeur communicatie Jan Driessen enorm, ondanks het verdwijnen van de kernploegen. Aegon wil eventueel alleen nog het jeugdschaatsen en de bond in het algemeen sponsoren. De verzekeraar riep de commerciële teams en de KNSB op het overleg zo snel mogelijk te hervatten.

De drie ploegen wachten intussen af hoe de KNSB reageert. ,,Als ze met een nieuw, beter voorstel komen, staan wij meteen vooraan'', lichtte DSB's directeur sportzaken Hans van Goor toe. ,,Tot nu toe heeft het geen zin gehad met de KNSB te praten.'' Mocht de impasse voortduren, dan overwegen de sponsors stappen te nemen. Van Goor: ,,We kunnen de Nederlandse Mededingings Autoriteit vragen om een principiële uitspraak. Heeft de KNSB een monopoliepositie? En bij wie rusten de rechten, bij de sporter of de bond?''

In het voetbal zijn dergelijke zaken al uitgevochten, daar kregen de spelers gelijk. ,,Maar in het schaatsen bestaat de specifieke positie van de kernploegen.'' Van Goor wijst erop dat juridische stappen nog niet aan de orde zijn. Het is een laatste middel.