Shell Groep verhoogt bod op Barrett

Koninklijke/Shell Groep heeft gisteren het vijandige bod op de Amerikaanse oliemaatschappij Barrett Resources verhoogd van 55 dollar naar 60 dollar per aandeel. De directie van Barrett beraadt zich nu.

Bovendien heeft Shell opnieuw de termijn voor het bod verlengd, nu tot 9 mei 2001. Shells nieuwe bod heeft tot beweging geleid bij Barrett. Het concern liet gisteren weten dat de aandeelhouders niet op het bod moeten ingaan, zolang de directie zich beraadt. Barrett had al geprobeerd een hoger bod te krijgen door de raming van zijn bewezen gasreserves te verhogen met 50 procent.

Shell en de directie van Barrett liggen in de clinch sinds de laatste het oorspronkelijke bod vorige maand van de hand wees als onvoldoende. Inclusief de overname van 400 miljoen dollar kwam dat bod neer op circa 5,4 miljard gulden. Het nieuwste, vijandige bod vertegenwoordigt een bedrag van rond de 5,8 miljard gulden.

Tot nu toe had Shell geweigerd met een hoger bod te komen. Barrett gebruikte de tussenliggende periode om andere kandidaten te zoeken. Het Amerikaanse bedrijf, dat hoofdkwartier houdt in Denver, gaf hun inzicht in zijn financiële en algemene situatie en zou van plan zijn deze kandidaten uit te nodigen begin mei met een bod te komen.

Shell wil echter geen gebruik maken van de geboden mogelijkheid in de keuken van Barrett te kijken omdat hieraan allerlei voorwaarden en restricties zijn verbonden. Om er toch zeker van te kunnen zijn dat het straks een eerlijke kans krijgt, verhoogt Shell het bod naar 60 dollar per aandeel, aldus de onderneming.

Shell pakt de zaken hard aan: het concern gaat de aandeelhouders van Barrett per brief wijzen op de mogelijkheid de zittende directie naar huis te sturen en te vervangen door een nieuwe, ,,mocht dat nodig blijken te zijn''. Volgens Amerikaanse regelgeving kan dat buiten geplande aandeelhoudersvergaderingen om.

De interesse van Shell in Barrett gaat vooral uit naar de activiteiten van het Amerikaanse bedrijf in de Rocky Mountains, waar het naar gas boort. Dit gebergte herbergt de op een na grootste gasreserve van de Verenigde Staten.

De 60 dollar per aandeel die Shell nu biedt, betekent een premie van 36 procent op de koers van Barrett vlak voor de bekendmaking van het eerste bod begin maart. Sindsdien zit het aandeel in de lift. Op Wall Street steeg Barrett met 3,4 procent tot 64 dollar.