Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Aan de orde komen het afscheid van de ambassadeur van Israël in Nederland, Yossi Gal, de voorrang van fietsers van rechts en een gesprek met de nieuwe president van Eritrea, Issayas Aferworki. Ned.2, 18.20-19.05u.

Nova. Onder meer de handelswijze van de Commissie gelijke behandeling in de zaak van de 20-jarige rechtenstudente Ayse Kabaktepe die geen tijdelijk hulpgriffier bij de Zwolse rechtbank mag worden omdat zij een hoofddoekje draagt. Ned.3, 22.28-22.55u.

DOCUMENTAIRES

Het jaar van Willem Alexander! Special over kroonprins Willem-Alexander met historische fragmenten en interviews met deskundigen, betrokkenen en de kroonprins zelf. In dit overzicht ook zijn reizen naar New York, Boston en Curaçao. RTL4, 22.00-22.45u.

PRAATPRGRAMMA

Studio Spaan. Korte impressie van de voetbalwedstrijd van Tweede Kamerleden tegen burgemeesters en een gesprek met Roda JC-trainer Sef Vergoossen. Ook een gesprek met PSV-voorzitter Harry van Raaij en PSV-trainer Eric Gerets. Ned.3, 20.25-20.57u.

Nieuws aan tafel. VVD-leider Hans Dijkstal en de publicisten Yvonne Kroonenberg en Frénk van der Linden praten o.a. over oud-Philips-topman Cor Boonstra, het nationaal geschenk aan Willem-Alexander en Máxima, gezondheidsverschillen tussen arme en rijke mensen en de Britse `flirtcoach' Peta Heskell. RTL5, 21.30-22.30u.

Barend & Van Dorp. Gesprek met de reclamemakers Pieter van Velzen en Aad Kuijper die de Gouden Loeki hebben gewonnen. RTL4, 22.45-23.45u.

Bijker. Gesprek met Jacques de Milliano die in januari na een storm van protest afzag van terugkeer in de Tweede Kamer. Ned.2, 0.03-0.48u.

KUNST & MUZIEK

Kwestie van smaak. Zie TV-vooraf. Ned.1, 21.29-22.14u.

Heineken NightLive 2001. Registratie van het muziekspektakel dat van 19 t/m 21 april in Ahoy Rotterdam plaatsvond. Met o.a. optredens van Donna Summer, En Vogue, Los Del Rio en Zuco 103. SBS6,22.35-0.10u.

Stardust. Onder meer een portret van cameraman Freddie Francis (Room at the top, The Elephant man, Cape Fear, The straight story), die jarenlang horrorfilms regisseerde voor de befaamde Hammer-studio in Engeland. Ned.3, 23.05-23.35u.

FILM

Look Who's Talking Now (Tom Ropelewski, 1993, VS). Kerstfilm (!) is derde film in een reeks die begon met een komedie waarin Bruce Willis de veronderstelde gedachten van een baby insprak. Nu zijn het een stamboompoedel en een vuilnisbak die met de stem men van Diane Keaton en Danny DeVito converseren. Net5, 20.30-22.15u., met reclame.

Flodder in Amerika! (Dick Maas, 1992, Ned.). Duur vervolg op megahit uit 1986 biedt dubbele portie van hetzelfde. Scenario berust op oude kluchtconventies: identiteitsverwisselingen, de compromittering van hoogwaardigheidsbekleders, bloot en functioneel braken. Met Nelly Frijda, Huub Stapel, Tatjana Simic. SBS6, 20.30-22.35u., met reclame.

Higher Learning (John Singleton, 1995, VS). Derde speelfilm van de regisseur van Boyz N the Hood is eendimensionaal staaltje pamflettisme over racisme en seksisme op de campus van een fictieve universiteit in Amerika. Met Ice Cube. VRT, 21.35-23.38u.

Hard To Kill Bruce Malmuth, 1990, VS). Tweede actiefilm van mannetjesputter Steven Seagal. Na zeven jaar in coma gelegen te hebben, breekt hij met sadistisch genoegen de botten van de schurken die destijds zijn familie aan mootjes schoten. Yorin, 22.05-23.50u., met reclame.

Darkman (Sam Rami, 1990, VS). Mengsel van romantische griezeltraditie en modern expliciete gruweltrucages van de regisseur van de cultklassieker The Evil dead (1982). Droef gedrocht (Liam Neeson) neemt wraak op wie hem in zoutzuur gooide. Net5, 22.50-0.25u., met reclame.

. New Waterfold Girl (Allan Moyle, 1999, Canada). Innemende coming-of-age-vertelling over verbeeldingsrijke, 15-jarige jongedame (Liane Balaban) die vastbesloten is haar one-street town New Waterford (Nova Scotia) de rug toe te keren. Ze krijgt hulp van een vriendinnetje uit New York. Ned.3, 23.35-1.07u.

Como aqua para chocolate (Alfonso Araum 1992, Mexico). Zie Film-vooraf. Canvas, 23.40-1.30u.

Snakes & Ladders (Trish McAdam, 1996, Ierland/Duitsland/Engeland). Kleine, licht-feministische komedie vertoont alle trekken van een sitcom. Over de relationele en professionele dilemma's van straatartieste (Pom Boyd) in Dublin. Ned.1, 23.48-1.24u.

Dillinger and Capone (Jon Purdy, 1995, VS). F. Murray Abraham speelt Al Capone en Martin Sheen is John Dillinger in routine-thriller. De eerste, zojuist vrijgelaten, dwingt de tweede een bank te tillen. Wel mooi acteerwerk. RTL4, 0.05-1.50u., met reclame.

Thunderbolt and Lightfoot (Michael Cimino, 1973, VS). Debuut van de regisseur van o.a. The Deer Hunter is een gewelddadige actiefilm waarin ontsnapte bankrover Clint Eastwood en zwerver Jeff Bridges ontdekken dat er een nieuw gebouw staat op de plek waar de buit van hun roof ligt verborgen. BBC1, 0.05-2.00u.

Captain Apache (Alexander Singer, 1970, Eng.). Routine-thriller met Lee Van Cleef als indiaanse legerofficier die een moordenaar opspoort. BBC1, 2.00-3.30u.

Jennifer Eight (Bruce Robinson, 1992, VS). Degelijke standaard-thriller. Uitgebluste rechercheur Andy Garcia stuit op serie moorden in Californisch stadje. BBC2, 3.35-4.00u.

Flight to Tangier (Charles Marquis Warren, 1953, VS). Romantischavontuur. FBI-agente Joan Fontaine aast op waardepapieren. Ook met Jack Palance. Morgen, SBS6, 11.25-12.55u., met reclame.