Reve rondt terugkeer naar De Bezige Bij af

De schrijver Gerard Reve keert definitief terug naar De Bezige Bij, de uitgeverij waar hij in 1947 zijn debuut De Avonden publiceerde, maar korte tijd later met ruzie vertrok. Reve kondigde in september vorig jaar aan weg te willen bij zijn uitgever van de laatste jaren, L.J. Veen. Al snel werd duidelijk dat de Bezige Bij waarschijnlijk zijn nieuwe uitgever zou worden, maar pas nu zijn alle onderhandelingen tussen de schrijver en zijn oude en nieuwe uitgever afgerond.

Voor directeur Robbert Ammerlaan van de Bezige Bij is de terugkeer van Reve na meer dan een halve eeuw `een bron van grote uitgeversvreugde'. ,,Wij zijn bijzonder trots dat het hele werk van Reve straks onder het dak van de Bezige Bij verkrijgbaar zal zijn.'' Dit najaar zullen nieuwe uitgaven van De avonden, Werther Nieland en De ondergang van de familie Boslowits verschijnen. Uiteindelijk gaat de Bezige Bij negentien boeken van Reve uitgeven, in een ritme van twee of drie per jaar in de oorspronkelijke volgorde van verschijning. Het gaat om losse titels. Het Verzameld werk van Reve is de afgelopen jaren door Veen uitgegeven.

Op een eventuele uitgave van de verzamelde correspondentie van de auteur heeft De Bezige Bij een optie, maar het is niet duidelijk wanneer een dergelijke uitgave tot stand zou kunnen komen. Voor zover bekend werkt Reve (1923) niet aan een nieuw boek.

    • Arjen Fortuin