Nigeria ontslaat coach Bonfrère

De Nigeriaanse voetbalbond (NFA) heeft bondscoach Jo Bonfrère ontslagen. De Limburger moet vertrekken wegens de slechte resultaten in de kwalificatiereeks voor het WK. Zijn ontslag komt niet onverwacht. Na het verlies van Nigeria tegen Sierra Leone (0-1) in het afgelopen weekeinde liet de minister van Sport al weten het wegsturen van Bonfrère te steunen. De voormalige speler van MVV had zelf ook in een eerder stadium aangekondigd te zullen opstappen als zijn team deze wedstrijd niet zou winnen.

Bonfrère groeide in 1996 uit tot een nationale held toen hij Nigeria naar olympisch goud leidde bij de Spelen in Atlanta. In 1999 keerde hij terug als opvolger van landgenoot Thijs Libregts. Maar zijn tweede termijn kende een aanmerkelijk minder verloop. Hij kreeg weinig medewerking van de bond en werd geregeld door de internationals in de steek gelaten. Na de slechte prestaties nam de kritiek op hem toe. De NFA gaf ,,het onprofessionele gedrag'' van Bonfrère als reden op voor het ontslag.

Na het verlies tegen Sierra Leone, waardoor Nigeria naar de derde plaats in de groep zakte, klaagde Bonfrère over de slechte werkomstandigheden. Ook dat zag hij als een reden om op te stappen. In de aanloop naar het duel met Sierra Leone was er geen bus, trainingsveld of kleding. Hij wist niet eens of de wedstrijd op zaterdag of op zondag werd gespeeld. Het hotelpersoneel kreeg de opdracht telefoontjes naar de Limburger niet door te verbinden. Bonfrère had het over een complot tegen hem.

Zijn assistent Shaibu Amodu en Joe Erico nemen de taken van de Bonfrère voorlopig waar.

In de Afrikaanse strijd om kwalificatie voor het wereldkampioenschap voetbal van volgend jaar in Korea en Japan heeft Kameroen in Groep 1 nog een punt nodig om zich te plaatsen. Het elftal van de `ontembare leeuwen' won met 1-0 van Libië en is nog zonder puntverlies. In Groep 2 staat Nigeria derde met vijf punten achterstand op koploper Liberia. Soedan is tweede met twee punten voorsprong op de Nigerianen.