Microsoft verspreidt virus FunLove

Twee websites van software-ontwikkelaar Microsoft hebben meegeholpen een virus te verspreiden. Het virus `FunLove' was eind vorige week ongeveer 24 uur aanwezig op de websites van betaaldiensten Premier Support en Gold Certified Partner. FunLove richt vooral schade toe aan Windows NT-netwerken voor bedrijven.

De websites, niet toegankelijk voor buitenstaanders, zijn ontwikkeld voor concerns die zakelijke software ontwikkelen. Bij toeval heeft het virus zich op de sites weten te nestelen. Michele D'Amour van Microsoft zegt dat het virus via andere Microsoft-websites op de besloten pagina's is gekomen. De centrale computers die de openbare sites beheren, servers, waren onvoldoende uitgerust met anti-virus-software.

In de uren dat het FunLove-virus op de betaalde sites aanwezig was, hebben 26 bedrijven software van Microsoft gedownload. Volgens D'Amour heeft Microsoft de bedrijven meteen ingelicht nadat werknemers het virus ontdekten.

Dat computervirussen grote schade kunnen veroorzaken, werd het afgelopen jaar duidelijk. Het computervirus `I love you' veroorzaakte toen een wereldwijde ontregeling van het internetverkeer en een schade van 2,6 miljard dollar, bijna 6,4 miljard gulden. Daarmee was het virus volgens de Zwitserse herverzekeringsmaatschappij Swiss Re de grootste financiële ramp van 2000.

Een student uit Sneek stuurde in februari een virus rond. Met een plaatje van tennisspeelster Anna Koernikova als lokkertje verspreidde hij een virus, volgens de student als waarschuwing voor de kwetsbaarheid van het net. De student werd er zelf niet slechter van: de burgemeester van Sneek bood de virusmaker een baan aan.

Het FunLove-virus op de Microsoft-websites heeft zover bekend geen nog geen financiële schade veroorzaakt. Tot nu toe heeft niemand storingen door FunLove gemeld.