Mens helpt

Bij de onthulling van een nieuwe, revolutionaire chipmachine twee weken geleden was de crème de la crème van de industrie aanwezig. Alleen Arthur Zafirpoulo was niet uitgenodigd. Zijn bedrijf Ultratech ligt zo'n beetje in de achtertuin van Intel. Niet hij, maar het Nederlandse ASM Lithography wordt ingeschakeld voor de ontwikkeling van nieuwe apparaten die nog fijnere schakelingen op Intelchips zullen projecteren. Vier jaar geleden haalde Ultratech Amerikaanse Congresleden over tot een protest tegen de deelname van ASML in dit consortium. Cruciale kennis van de Amerikaanse wapenindustrie zou kunnen weglekken. Zafirpoulo kreeg nul op rekest, maar zijn wraak zal zoet zijn.

Er liggen immers nieuwe kansen nu president Bush hoogst persoonlijk moet beslissen of ASML de Amerikaanse concurrent SVG mag overnemen. Zafirpoulo heeft erop gewezen dat de staatsveiligheid in het geding is.

Wie verlost ASML van deze lobbyende plaaggeest? President-commissaris Henk Bodt valt af. Hij is sinds 1998 commissaris bij Delft Instruments, een naam die de familie Bush rode vlekken bezorgt wegens leveranties van nachtkijkers voor Irakese tanks die werden ingezet in de Golfoorlog. EZ-minister Annemarie Jorritsma kan een variant van `de methode-Chirac' op Bush toepassen, maar de president is intussen ongevoelig voor de kwalificatie `dommerd'.

Alle hoop is nu gevestigd op de invloed van een gerenommeerde zakenman. Hij sprong eerder op tv bij Sonja Barend op de bres voor zijn geplaagde vriend Cor Boonstra. Nu de Philips-president deze week op tv duidelijk maakte dat hij de zakenman niet kent, is er tijd voor een nieuw offensief. Harry Mens, eerder gesignaleerd aan de zijde van Bill Clinton, is vast ook een goede vriend van George Bush.

    • Michiel van Nieuwstadt