Jorritsma op de bres voor ASML

Minister Jorritsma (Economische Zaken) heeft gisteren tegenover de Amerikaanse ambassadeur haar ergernis uitgesproken over Washingtons tegenwerking van de overname door ASM Lithography van het Amerikaanse technologiebedrijf Silicon Valley Group (SVG).

,,De minister heeft ferm duidelijk gemaakt dat ze zich zorgen maakt over de manier waarop de zaak loopt'', aldus een woordvoerder van Jorritsma. Het onderhoud met de Amerikaanse ambassadeur, Cynthia Schneider, had plaats op het departement van Economische Zaken in Den Haag.

Jorritsma zei begrip te hebben voor ,,de legitieme veiligheidsoverwegingen'' aan Amerikaanse zijde. Ze doelde daarbij op de vrees van het Pentagon dat de Amerikaanse belangen geschaad zouden kunnen worden omdat SVG onder meer onderdelen produceert voor spionagesatellieten. Maar de minister wees erop dat ASML inmiddels al heeft verklaard dat het bereid is tot concessies. Zo wil ASML het SVG-deel dat zaken doet met het Pentagon verkopen.

Het kabinet heeft ook nog andere kanalen aangewend om de overname te bespoedigen. Minister Van Aartsen (Buitenlandse Zaken) heeft zijn collega Powell al ruim een week geleden per brief om aandacht gevraagd voor de kwestie. Ook heeft hij enkele weken geleden de zaak telefonisch besproken met de Amerikaanse onderminister van Defensie, Paul Wolfowitz.