Jaap van Zweden overvallen in auto

Chefdirigent Jaap van Zweden (40) van het Residentie Orkest is in de nacht van woensdag op donderdag in Amsterdam samen met een 45-jarige vriend overvallen, gegijzeld en beschoten.

De violist, die sinds vijf jaar als dirigent optreedt, en zijn medeslachtoffer bleven ongedeerd. Van de daders ontbreekt elk spoor.

Omstreeks vier uur in de nacht stapte bij een verkeerslicht in de buurt van het Amsterdamse centrum een nog onbekende man achterin de auto bij Van Zweden en de vriend, die de auto bestuurde.

De man bedreigde de twee inzittenden met een vuurwapen en dwong hen geld af te geven. Ondertussen sommeerde hij de bestuurder via de A2 richting Vinkeveen te rijden. De overvaller liet de bestuurder op een parkeerplaats bij de afslag Vinkeveen stoppen.

Daar bleek dat een tweede man hen was gevolgd. Toen de overvaller uit wilde stappen om iets tegen zijn handlanger te zeggen, gaf de bestuurder vol gas en viel de man uit de auto. Terwijl Van Zweden en zijn vriend wegreden, opende de man het vuur en werd de auto enkele malen geraakt. De twee reden daarna naar een woning in Vreeland, waar ze de bewoners van een huis wekten en de politie belden.

Volgens een woordvoerder van de politie zijn de twee erg geschrokken. Van de dader, die niet was gemaskerd, is een compositietekening gemaakt. Het gewelddadige incident gebeurde in Amsterdam, nadat Van Zweden rond middernacht uit Eindhoven was vertrokken na de rechtstreekse uitzending van het tv-programma Barend & Van Dorp.

Van Zweden legde zo'n vijf jaar geleden zijn viool terzijde, om als dirigent zijn loopbaan voort te zetten. Hij begon bij het Orkest van het Oosten, waar hij vaste gastspeler is. Daarna aanvaardde hij de functie van chef-dirigent van het Residentie Orkest.

Volgens een woordvoerder van het Residentie Orkest zal Van Zweden deze week niet meer optreden.