Inco ontsluit rijkdom in nikkelmijn N-Caledonië

De Canadese mijnbouwmaatschappij Inco investeert 1,4 miljard dollar in een nikkel- en kobaltproject in Nieuw Caledonië. Het mijnbouwproject in Goro moet jaarlijks 54.000 ton nikkel en 5.400 ton kobalt opleveren en daarmee 2.500 directe en indirecte banen.

Nieuw Caledonië bezit een kwart van de totale wereldvoorraad aan nikkel, maar draagt op dit moment voor slechts 6 procent bij aan de wereldproductie van deze grondstof. De reserves bij Goro, aan de zuidkant van het eiland, worden geschat op 200 miljoen ton.

De mijnbouw is nu nog goed voor 80 procent van de export van Nieuw Caledonië, maar vertegenwoordigt slechts 10 procent van het bruto binnenlands product van het eiland en biedt slechts aan vier procent van de werknemers werk.

De komst van Inco, de grootste nikkelproducent ter wereld, wordt gezien als een historische doorbraak, die ervoor moet zorgen dat de verborgen schatten te gelde worden gemaakt. De regering heeft Inco gelokt met een tax holiday, die de onderneming 15 jaar lang een volledige belastingvrijstelling geeft. De vijf jaar erna betaalt Inco slechts de helft van de verplichte bedrijfsbelasting. Mede daardoor kan de nikkel straks worden gewonnen voor minder dan een dollar per pond.

,,Goro is een project van wereldklasse en vormt het hart van onze groeistrategie, die voorziet in een hoge winst en lage kosten'', zei bestuursvoorzitter Hand: ,,Met Goro behoudt Inco zijn sterke positie.''